Εκλογές-θρίλερ στο Ισραήλ: Nτέρμπι Νετανιάχου-Γκαντς

Στο τραπέζι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο Μπένι Γκαντς και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Σε ντέρμπι εξελίσσονται οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στο Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς έρχονται ισόπαλοι, κάτι που σημαίνει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά την καταμέτρηση  άνω του 92% των ψήφων, τα κόμματα των δύο αντιπάλων καταλαμβάνουν 32 έδρες το καθένα από τις 120 της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, και δεν καταφέρνουν, με τους αντίστοιχους συμμάχους τους, να φθάσουν το όριο των 61 βουλευτών ώστε να έχουν την πλειοψηφία στο σώμα.

To κεντροαριστερό μπλοκ που θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Γκαντς φαίνεται να συγκεντρώνει 55 έδρες, ενώ τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Νετανιάχου, 56 έδρες.

Η «Ενωμένη Λίστα» των αραβικών κομμάτων λαμβάνει εξάλλου 12 έδρες και μπορεί να επιβληθεί ως η τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ, και ακολουθεί το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν (9 έδρες).

Στο τραπέζι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας 

Ο βασικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, δήλωσε σήμερα τα ξημερώματα ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος "Μπλε και Λευκό". Πρόσθεσε ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν που αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού ζητά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

«Έχουμε μόνο μια επιλογή - μια εθνική, φιλελεύθερη, ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ Μπεϊτενού, το Λικούντ και το "Μπλε και Λευκό" κόμμα», δήλωσε ο Λίμπερμαν, πρώην σύμμαχος και νυν πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, σε μια πολιτική συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ.

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος συμβουλεύεται τους εκλεγμένους βουλευτές οι οποίοι οφείλουν να του προτείνουν έναν πρωθυπουργό. Τα αραβικά κόμματα, που διάκεινται εχθρικά στον απερχόμενο πρωθυπουργό, έχουν ήδη δηλώσει πως θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσουν αν θα στηρίξουν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκαντς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top