Τζόνσον σε Τουσκ: Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία

Αμετάκλητη η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση των δύο αντρών στη Σύνοδο των G7

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι πάση θυσία η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο των G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ κι επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το μήνυμα Τζόνσον στην ΕΕ και ο... βράχος!

Λίγες ώρες νωρίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωνε πως κολύμπησε στις ακτές της Μπιαρίτς πριν από την σημερινή έναρξη των συνομιλιών υπό το άγρυπνο βλέμμα των Γάλλων στρατιωτών και του Βρετανού πρεσβευτή στη Γαλλία Εντ Λίγουελιν που τον ακολουθούσε για να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω μεταφορικά. Σήμερα το πρωί κολύμπησα γύρω από αυτόν τον βράχο. Από εδώ δεν μπορεί να δει κάποιος ότι υπάρχει μια γιγαντιαία τρύπα μέσα στον βράχο. Υπάρχει έξοδος. Αυτό που θέλω να πω στην ΕΕ είναι ότι υπάρχει έξοδος αλλά δεν μπορείς να την δεις αν απλώς κάθεσαι στην παραλία», είπε ο Τζόνσον.

Τουσκ-Τζόνσον δε συμφώνησαν ωστόσο... έδωσαν τα χέρια /Φωτογραφία AP Images

«Δύσκολη η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο»

Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζόνσον χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.

Στην G7 ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν - «Κανένα σχόλιο» από τον Τραμπ

Ο Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο μήνα την πρωθυπουργία, είχε την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ νωρίτερα σήμερα στην Μπιαρίτς και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.
Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στη συνέχεια, ο Τζόνσον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

«Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο», είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση του BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι «επισφαλής».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top