ΗΠΑ για ιρανικό τάνκερ που πλέει προς Καλαμάτα: Κυρώσεις σε όποιον βοηθήσει

Spiegel: Η πρώτη κρίση της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές για το ιρανικό πλοίο το οποίο πλέει προς την Καλαμάτα με δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Η Ελλάδα έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι δε θα διευκολύνει τη μεταφορά του πετρελαίου στη Συρία διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αλεξιπτωτιστές πέφτουν σε δεξαμενόπλοιο που έχει καταληφθεί στα στενά του Ορμούζ. Ισχυρές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Οι κοινές ασκήσεις Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών είναι η απάντηση στο Ιράν την ώρα που ένταση στον Περσικό χτυπά κόκκινο.

ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε όποιον βοηθήσει το τάνκερ

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον στέλνει νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς οποιαδήποτε χώρα κρατά θετική στάση απέναντι σε πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο στη Συρία.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Δε θα διευκολύνουμε τη μεταφορά πετρελαίου στη Συρία»

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε συναγερμό. Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η Ελλάδα δε θα παρέχει καμία διευκόλυνση στο ιρανικό πλοίο που έχει αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ με κατεύθυνση την Καλαμάτα.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα. Αλλά αυτό αλλάζει. Εμείς έχουμε στείλει ένα μήνυμα σαφές, ότι δε θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου στη Συρία σε καμία περίπτωση»

Παράλληλα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης διευκρινίζει ότι ένα τόσο μεγάλο πλοίο δε μπορεί να δέσει σε κανένα ελληνικό λιμάνι. 

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής του Παντείου Άγγελος Συρίγος

εξηγεί στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, τις κινήσεις του συγκεκριμένου τάνκερ.
“Ένα καράβι το οποίο έχει πρόβλημα θα απέφευγε να μπει σε ελληνικό λιμάνι διότι θα ‘θέλε να αποφύγει αυτόν τον έλεγχο. Είναι ενδεικτικό ότι το συγκεκριμένο πλοίο πηγαίνει στα διεθνή ύδατα, αποφεύγει να μπει σε ύδατα άλλων κρατών έστω και για να ασκήσει αβλαβή διέλευση»

Spiegel: Η πρώτη κρίση της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική

Εν τω μεταξύ το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για την πρώτη κρίση της νέας κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

«H περίπτωση θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πρώτη κρίση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά την πολιτική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου. Σε περίπτωση που το «Adrian Darya 1» δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως πρόκληση».

To ΒΒC είχε καταγράψει εικόνες από το εσωτερικό του Grace 1 όταν είχε καταληφθεί από το βρετανικό ναυτικό και πριν απελευθερωθεί από τις αρχές του Γιβραλτάρ ξεκινώντας ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top