Παραιτήθηκε ο Ιταλός Πρωθυπουργός

«Αυτή η κυβέρνηση τελειώνει εδώ» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, σήμερα το μεσημέρι. «Αυτή η κυβέρνηση τελειώνει εδώ» δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Τις εξελίξεις πυροδότησε η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας, να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, με πρόφαση τη διαφωνία για ένα project υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης και θέλοντας στην πραγματικότητα να εκμεταλλευθεί την άνοδο των ποσοστών του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις. 

Οι τίτλοι τέλους για την κυβέρνηση Κόντε ήταν κοντά, μόλις 14 μήνες μετά τον σχηματισμό της, καθώς αν ο πρωθυπουργός δεν παραιτείτο, η Λέγκα θα κατέθετε πρόταση μομφής. 

Ωστόσο, η παραίτηση του Πρωθυπουργού δε θα προκαλέσει αυτόματα εκλογές. Τώρα εναπόκειται στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία της χώρας.  Αν υπάρξει εναλλακτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Ματαρέλα θα μπορούσε να αποφασίσει τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης χωρίς νέες εκλογές. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να επιλέξει μια προσωρινή κυβέρνηση και να περάσει την κρίσιμη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, εάν η πλειοψηφία των νομοθέτων είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει αυτή την επιλογή.

Πάντως, το αίτημα της ακροδεξιάς ένωσης του Σαλβίνι για εκλογές, υποστηρίζεται από τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας. Ο Σαλβίνι, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις, επιδιώκει πρόωρες εκλογές, που πιστεύει ότι θα τον οδηγήσουν στην αυτοδυναμία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top