Λονδίνο: Διαδηλώσεις κατά της βίας στο Χονγκ Κονγκ

Κινέζοι του εξωτερικού ανησυχούν για την τεταμένη κατάσταση

Περισσότεροι από 100 ξένοι κινέζικοι σύλλογοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βία στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ (HKSAR) τις τελευταίες εβδομάδες.

Ξεκινώντας από την Chinatown του Λονδίνου, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην πλατεία Trafalgar. 

Κρατώντας κινεζικές εθνικές σημαίες, τις σημαίες της HKSAR και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της αστυνομίας και της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. 

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και πολλοί κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου με καταγωγή από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί και ζήτησαν να τερματιστεί η βία. 

Χονγκ Κονγκ: Δεκάδες τραυματίες σε βίαια επεισόδια

Επίσης, τα μέλη της Βρετανικής Κινεζικής Χορωδίας είπαν γνωστά κινεζικά πατριωτικά τραγούδια, ενώ η σοπράνο της βρετανικής χορωδίας Choir, Wang Beibei, δήλωσε: «Επιθυμώ το Χονγκ Κονγκ να αποκαταστήσει την ειρήνη το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει τη βία». 

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλυτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία το 1997.

Οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν στις 9 Ιουνίου με μία μεγάλη ειρηνική πορεία, λόγω ενός νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση κατηγορουμένων για εγκλήματα στην ενδοχώρα της Κίνας και την Ταϊβάν. Το νομοσχέδιο μπήκε στο συρτάρι, οι πορείες όμως συνεχίζονται, ενώ έχουν σημειωθεί και βίαια επεισόδια.

Χονγκ Κονγκ: «Νεκρό» το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα

Οι διαδηλωτές έκλεισαν το αεροδρόμιο, κάτι που διεθνείς αναλυτές φοβούνται πως μπορεί να επηρεάσει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ αλλά και το στάτους του ως ασφαλή προορισμό για επιχειρηματικότητα και τουρισμό.

Χονγκ Κονγκ: Συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομίας στο αεροδρόμιο

Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συνεχίζουν να διαμαρτύρονται κατά της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης, καθώς πιστεύουν πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στην ημι-αυτόνομη επαρχία. Πιστεύουν πως προσπαθούν να παραβούν τον "βασικό νόμο" που, σύμφωνα με τη σινοβρετανική διακήρυξη παράδοσης του εδάφους στην Κίνα, προστάζει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί το καπιταλιστικό του σύστημα και τη δική του νομοθεσία για 50 χρόνια (μέχρι το 2047).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top