Εθνικιστές ανατίναξαν το μνημείο του Βορειοηπειρώτη Θύμιου Λιώλη

Άμεση αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

το μνημείο του Βορειοηπειρώτη Θύμιου Λιώλη

Το μνημείο του Βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη ανατίναξαν τα ξημερώματα Αλβανοί εθνικιστές. Το μνημείο βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Κρανιά του Δήμου Φοινίκης στην Αλβανία.

Οι άγνωστοι δράστες πήγαν στο μειονοτικό χωριό και αφού έσπασαν και κατέστρεψαν με βαριοπούλα τη γρανιτένια πλάκα του μνημείου, προκάλεσαν στη συνέχεια σοβαρές φθορές στο βάθρο του με δυναμίτιδα. Ο θόρυβος από την έκρηξη ήταν εκκωφαντικός. 

Ακόμη, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους για την υποτιθέμενη Τσαμουριά και υβριστικά συνθήματα κατά των Ελλήνων.
 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μνημείο υπόκειται σε βανδαλισμούς. 

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, κάλεσε την αλβανική πλευρά, να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες της το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό, αλλά και την ανησυχία του, αναφορικά με την ανατίναξη, σήμερα τα ξημερώματα, του Μνημείου του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης, την οποία έντονα καταδικάζει.

Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στη δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top