FaceApp: Κινδυνεύουν τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών;

Φρενίτιδα με το δημοφιλές application

η Μενεγάκη με FaceApp

Χαμός έχει γίνει με το νέο application FaceApp που έχει γίνει ανάρπαστο με εκατομμύρια χρήστες των social media να ανεβάζουν φωτογραφίες που τους δείχνουν ηλικιωμένους χάρη στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Όμως αυτό που δε γνωρίζουν είναι ότι πλέον κινδυνεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. 

FaceApp – «Γεράσαμε» 10 αγαπημένους Έλληνες celebrities

Η εφαρμογή έγινε για πρώτη φορά viral το 2017, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών και των ματιών τους, αλλά και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τους. Τώρα έχει τη νέα επιλογή που επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει την ηλικία του με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο με «γερασμένες» ή «νεότερες» εκδοχές των χρηστών, καθώς και επωνύμων. 

FaceApp στους πολιτικούς αρχηγούς - Πώς θα είναι όταν γεράσουν

Σύμφωνα με το site του FaceApp, η εφαρμογή έχει πάνω από 80 εκατ. ενεργούς χρήστες, ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως «κατεβάζοντας» την εφαρμογή οι χρήστες βάζουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα. 

Όντως στους όρους χρήσης του FaceApp αναφέρεται πως ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του.

Αυτό σημαίνει πως η μητρική εταιρεία της FaceApp, Wireless Labs μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που αποστέλλει ένας χρήστης στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση προγραμματιστών και για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. 

Το αν ένας χρήστης με αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. 

Υπήρξαν επίσης δημοσιεύματα πως τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μεταφέρονται στη Ρωσία ή ότι η εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στο σύνολο των φωτογραφιών του, όμως οι εκπρόσωποι της εταιρείας τα διέψευσαν κατηγορηματικά. 

Ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, CEO της FaceApp, δήλωσε στον Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ. 

Επίσης επιμένει πως οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τον server. Σύμφωνα με τον Γκοντσάροφ, η εταιρεία του δεν πουλά ούτε κοινοποιεί τα δεδομένα χρηστών σε τρίτα μέρη, ενώ οι περισσότερες δυνατότητες του app είναι διαθέσιμες χωρίς να απαιτείται σύνδεση, πράγμα που σημαίνει - κατά τον ίδιο - ότι το app δεν έχει ως στόχο να συλλέξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για τους χρήστες με σκοπό να τα πουλήσει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top