Οι πέντε πιο «καλλιτεχνικές» πόλεις του κόσμου!

Αν τις επισκεφτείς, θα σε συναρπάσουν

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε γιατί μια πόλη έχει περισσότερους καλλιτεχνικούς πόλους από μια άλλη. Ίσως, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από την αύρα της , ίσως οι συνθήκες ζωής ευνοούν την ανάπτυξη του πολιτισμού ή ίσως απλά είναι κάτι τυχαίο. Το σίγουρο είναι πως αυτές οι πέντε πόλεις θα σε συναρπάσουν με τα διαφορετικά είδη τέχνης που «φιλοξενούν». 

Μεξικό Σίτι, Μεξικό

Το 2018 το «World Design Organisation» ανέδειξε το Μεξικό ως πρωτεύουσα του «world design», λόγω της πρωτότυπης αρχιτεκτονικής του. Η πόλη στεγάζει πολλούς σχεδιαστές μόδας, ενώ οι περισσότεροι καλλιτέχνες εμπνέονται ιστορικά από την Frida Kahlo και τον Diego Rivera. Οι σημερινοί Μεξικανοί ζωγράφοι προτιμούν την μοντέρνα τέχνη με ζωντανά χρώματα, μέσω της οποίας συχνά κάνουν πολιτικές αναφορές.

Στο Μεξικό πρέπει να επισκεφτείς το Μουσείο σύγχρονης τέχνης («Museo de arte contemporaneo»), το Μουσείο Καλών Τεχνών («Palacio de Bellas Artes»), αλλά και μια από τις δεκάδες γκαλερί που θα συναντήσεις καθώς κάνεις τη βόλτα σου στην πόλη.

Σάρτζα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Φωτογραφία από το Μουσείο Ισλαμικών Πολιτισμών στην Σάρτζα

Συνήθως επισκιάζεται από τους πιο φωτεινούς γείτονές της , το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι. Η Σάρτζα, όμως, έχει παράδοση στην τέχνη και την ποίηση και έχει δημιουργηθεί η φήμη πως αποτελεί την πιο «μετα- μοντέρνα» πόλη της χώρας. Οι λάτρεις της ιστορίας και της θεολογίας θα βρουν εκεί πολλά σχετικά μουσεία, γνωρίζοντας παράλληλα τον πολιτισμό του Ισλάμ μέσα από διαφορετικές τέχνες, όπως η φωτογραφία και η αρχιτεκτονική.

Βελιγράδι, Σερβία

Ένας πιο κοντινός και συναρπαστικός προορισμός για τους Έλληνες! Το Βελιγράδι θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και οι επισκέπτες του απολαμβάνουν ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή, χάρη στα ποικίλα είδη σέρβικης μουσικής. Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχει αέρας δημιουργικότητας, ενώ οι λάτρες του street-art θα θέλουν να μετακομίσουν εκεί.

Ντακάρ, Σενεγάλη

Η Αφρική αποτελεί τη «νεότερη» ήπειρο, με 60% του πληθυσμού να είναι κάτω των 25 ετών. Έτσι, η πρωτεύουσα της Σενεγάλης αποτελεί γενέτειρα πολλών νέων καλλιτεχνών που ασχολούνται με τη μόδα, τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, μέσω των οποίων θέλουν πάντα να προωθούν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Από το 1989, διεξάγεται εκεί το φεστιβάλ «Dak’Art», το οποίο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα «art stages» της Αφρικής.

Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη 

Η «χαοτική» πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης με τους οκτώ εκατομμύρια κατοίκους, μάχεται στη λογοκρισία που της ασκείται μετά το πραξικόπημα του 2014, με τους «υπόγειους» δρόμους της τέχνης. Θα την ανακαλύψεις με μια απλή βόλτα στην πόλη, μια ματιά στην αρχιτεκτονική της και στα γκράφιτι, ενώ θα ακούς Ταϋλανδέζικη ραπ, η οποία έχει χιλιάδες views στο youtube.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top