Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιασμένοι στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού

Η τραγική ιστορία της οικογένειας που αναζητούσε το αμερικανικό όνειρο

Στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων/ Βίντεο: Ruptly
 

Μνήμες του μικρού Αϊλάν από τη Συρία ξυπνά η φωτογραφία – γροθιά στο στομάχι που κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου, καθώς για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται η τραγική πραγματικότητα της μετανάστευσης. 

Ένας πατέρας με την κόρη του αγκαλιά κείτονται νεκροί κατά μήκος της όχθης του ποταμού Ρίο Γκράντε στο νότιο Τέξας.

Πατέρας και κόρη κείτονται νεκροί στο Μεξικό/ Φωτογραφία: AP /Julia Le Duc

Πρόκειται για τον Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ, 26 ετών, και την Άντζι Βαλέρια, μόλις 23 μηνών. 

Η μαύρη μπλούζα του πατέρα, την οποία προφανώς είχε χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει το παιδί του, έχει ανέβει στο στήθος του ενώ το κεφάλι του μικρού κοριτσιού ακουμπά τρυφερά στον ώμο του. Τα χέρια της είναι τυλιγμένα γύρω από τον λαιμό του, υποδεικνύοντας πως εκείνος την προστάτευε τις τελευταίες στιγμές της.

Η συγκλονιστική φωτογραφία απαθανατίστηκε από τη δημοσιογράφο Julia Le Duc.

Η τραγική ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Jornada, η οποία δημοσίευσε τη φωτογραφία, ο 26χρονος πατέρας έφτασε στο Ματαμόρος (μεξικάνικη πόλη κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε) την Κυριακή, ελπίζοντας να αναζητήσει άσυλο με τη σύζυγό του, Βανέσα Αβαλος, και την κόρη τους, από τις αμερικανικές αρχές. «Αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο» γράφουν τα ξένα ΜΜΕ. 

Οταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να πάρει και εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος, αποφάσισε ότι θα μπορούσε να κολυμπήσει και να περάσει το εμπόδιο του ποταμού, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την κατάθεση της συζύγου του στην αστυνομία, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό συμβάν.

Πέρασε πρώτος με τη μικρή κόρη του, την οποία άφησε στην αμερικανική όχθη. Στη συνέχεια, επέστρεψε για να πάρει τη γυναίκα του, αλλά το κορίτσι έπεσε στο νερό και τον ακολούθησε. Ο Μαρτίνεζ προσπάθησε να τη σώσει αλλά παρασύρθηκαν και οι δύο από το ρεύμα

Συγκρίνουν τη φωτογραφία με εκείνη του Αϊλάν

Οι μεξικανικές εφημερίδες συγκρίνουν τη φωτογραφία του Μαρτίνεζ και της ανήλικης κορούλας του με εκείνη του τρίχρονου Αϊλάν από τη Συρία, το άψυχο κορμί του οποίου είχε ξεβραστεί σε παραλία της Αλικαρνασσού το 2015. Ο Αϊλάν έγινε το σύμβολο της προσφυγκικής κρίσης. 

O 3χρονος Αϊλάν που έγινε το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης/ Φωτογραφία: AP /Nilufer Demir

15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τις ΗΠΑ για τους μετανάστες

Σημειώνεται ότι χιλιάδες άνθρωποι από την κεντρική Αμερική, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, με τους Μεξικανούς να έχουν 15.000 και πλέον στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ. Αυτό, προκειμένου να διασφαλίσουν μία συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θέλει να επιβάλει δασμούς στην γειτονική χώρα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την σοκαριστική φωτογραφία, ο πρόεδρος του Μεξικό, Άντερς Μανουέλ Λόπεζ Ομπράντορ, δήλωσε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός. «Εμείς καταγγέλλουμε πάντα το ίδιο. Όσο περισσότερο μεγαλώνει η απόρριψη από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερες ψυχές θα θρηνούμε», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα πριν,  διέψευσε πως έχει δοθεί εντολή στους στρατιωτικούς να συλλαμβάνουν τους παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό που συνήφθη με την Ουάσιγκτον.

«Καμία εντολή δεν δόθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση (…) δεν είναι αυτός ο ρόλος μας» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του κράτους του Μεξικού, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί, όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.

Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία μόνο 24ωρα οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, δύο βρεφών και ενός νηπίου, που αποδόθηκαν στην ακραία καλοκαιρινή ζέστη, μεσούσης της ραγδαίας αύξησης των ροών μεταναστών και αιτούντων που περνούν τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top