Η επέλαση των Ρομπότ: Έρχονται για να «κυριεύσουν» στην εργασία

Ποιοι εργαζόμενοι «απειλούνται» από την τεχνολογική εξέλιξη

Ρομπότ

Η… «επανάσταση» των ρομπότ είναι εδώ και επεκτείνεται ραγδαία, όσο τα τεχνολογικά επιτεύγματα στους αυτοματισμούς, τη μηχανική, την εξοικονόμηση ενέργειας και την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται. Το αποτέλεσμα της νέας αυτής επανάστασης, σύμφωνα με τον συμβουλευτικό οίκο σε θέματα διεθνούς οικονομίας, Oxford Economics θα μετασχηματίσει τις ικανότητες των ρομπότ, τα οποία εν τέλει θα αναλάβουν εργασίες που κάποτε εκτελούνταν μόνο από ανθρώπους. 

Ο αριθμός των ρομπότ που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αγγίζοντας πλέον τα 2,25 εκατομμύρια. 

Μάλιστα την επόμενη 20ετία τα ρομπότ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και μέχρι το 2030 θα φτάσουν τα 20 εκατομμύρια, από τα οποία τα 14 εκατομμύρια θα χρησιμοποιούνται μόνο από τη βιομηχανία της Κίνας. 

Οι συνέπειες τεράστιες, όπως επίσης και οι προκλήσεις για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Από τη μια η αύξηση των ρομπότ θα δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όμως από την άλλη αρκετά εργασιακά μοντέλα σε διάφορους τομείς θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα, καθώς δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν, αφού οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από τις μηχανές. 

Βέβαια θα ποικίλουν ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή, ενώ προβλέπεται ότι μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα που θα δεχθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου και όσοι ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες.

Δεν αποκλείεται η κυριαρχία των ρομπότ να φέρει κοινωνική και οικονομική αναταραχή λόγω της ανεργίας και την εισοδηματικής ανισότητας που θα παρατηρηθεί, ενώ πιθανόν τα φαινόμενα να ενταθούν και από την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση που ήδη παίρνει διαστάσεις. 

Τα ρομπότ αρχίζουν και επικρατούν σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως η διαχείριση αποσκευών στα αεροδρόμια και οι φορτοεκφορτώσεις σε αποθήκες και μεγάλα λιμάνια. Η χρήση τους αναμένεται αποτελεσματική στην παροχή υπηρεσιών σχετικά με το περιβάλλον. 

Πάντως μην ανησυχείτε, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε τομείς εργασίας που απαιτούν δημιουργικότητα, κοινωνική ευφυία και ενσυναίσθηση. 

Έτσι λοιπόν δεν κινδυνεύουν καθόλου οι φυσιοθεραπευτές, οι κοινωνικοί λειτουργοί, ακόμα και οι εκπαιδευτές σκύλων. 

Όσο για τις αιτίες που σε λίγα χρόνια τα ρομπότ θα κατακλύσουν τους χώρους εργασίας;

  • Είναι πιο φτηνά από τον άνθρωπο
  • Εξελίσσουν διαρκώς τις δυνατότητές τους
  • Αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων, ειδικά στην Κίνα, επομένως και η ζήτηση για φτηνό εργατικό δυναμικό. 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top