Δολοφονία Κασόγκι: «Πρώτα θα κόψω το πτώμα στο πάτωμα»

Σοκάρουν τα ντοκουμέντα της σφαγής

Ο Κασόγκι την ώρα που έφτασε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας

Ανατριχίλα προκαλούν ντοκουμέντα της σφαγής του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τα οποία έφεραν στο φως οι New York Times και αποκαλύπτουν τους ωμούς και κυνικούς διαλόγους που είχαν οι δολοφόνοι του. 

Λίγα λεπτά πριν τη φρικιαστική του δολοφονία, δύο από αυτούς, περιμένοντας το δημοσιογράφο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ανησυχούσαν για τη διεκπεραίωση της… «αποστολής» που τους είχε ανατεθεί και συζητούσαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν το πτώμα του. 

Ο ΟΗΕ «δείχνει» τη Σαουδική Αραβία πίσω από την άγρια δολοφονία του Κασόγκι

«Θα μπορέσουμε να βάλουμε τον κορμό σε σακούλα;», διερωτήθηκε ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μούτρεμπ, Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, που εργαζόταν ως ανώτερος σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Ανιές Καλαμάρ.

Υπόθεση Κασόγκι: Αποζημιώνουν τα παιδιά του με σπίτια και πολλά εκατομμύρια

Κασόγκι: Στις ΗΠΑ για ειδικές αποστολές είχαν εκπαιδευτεί οι δολοφόνοι του

«Όχι. Είναι πολύ βαρύς», του απάντησε ο Σαλάχ Τουμπάιγκι, ιατροδικαστής από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποστολή του οποίου ήταν να διαμελίσει και να ξεφορτωθεί το πτώμα του Κασόγκι.

Υπόθεση Κασόγκι: «Ο πρίγκιπας ήθελε να τον τελειώσει με μία σφαίρα»

Ο ίδιος, σύμφωνα με την έκθεση της Καλαμάρ, φέρεται να θεωρούσε την αποστολή του εύκολη και μιλώντας στον Μούτρεμπ του περιέγραψε με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια τον τρόπο που θα εξαφάνιζε το πτώμα του δημοσιογράφου. 

«Οι αρθρώσεις θα διαχωριστούν. Δεν είναι πρόβλημα. Το πτώμα είναι βαρύ. Πρώτα θα το κόψω στο πάτωμα. Αν πάρουμε πλαστικές σακούλες και το κόψουμε σε κομμάτια, θα έχουμε τελειώσει. Θα τα τυλίξουμε όλα μαζί», είπε.

«Βγάλτε αυτή τη σακούλα από το κεφάλι μου!»-Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι

Ο Μούτρεμπ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του 15μελούς σαουδαραβικού αποσπάσματος, το οποίο εστάλη στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον Τζαμάλ Κασόγκι και βρισκόταν σε απευθείας επαφή με το γραφείο του πρίγκιπα διαδόχου μετά τη δολοφονία. 

Δολοφονία Κασόγκι:Θανατική ποινή πρότεινε ο εισαγγελέας για τους εκτελεστές

Σήμερα, ο ίδιος και δέκα ακόμη δικάζονται σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο τους στην υπόθεση.

Αρκετά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει μέρος κάποιων ηχητικών ντοκουμέντων μέσα από το κτίριο του προξενείου τη 2α Οκτωβρίου, μέρα δολοφονία τους Κασόγκι, όμως η έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ περιέχει νέες ακόμα πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. 

Ενδεικτικό είναι ότι στο τέλος του διαλόγου του με τον Τουμπάιγκι, ο Μούτρεμπ ρωτά αν έφτασε «ο αμνός της θυσίας». Το όνομα του Κασόγκι δεν αναφέρεται ποτέ, αλλά δύο λεπτά μετά μπαίνει στο κτίριο και υπάλληλοι του προξενείου τον συνοδεύουν στο γραφείο του γενικού πρόξενου, όπου τον περιμένει ο Μούτρεμπ, τον οποίο γνώριζε από την εποχή που συνεργάζονταν, στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο. 

Εκεί ξεκινά το θρίλερ. Ο Μούτρεμπ του λέει να στείλει στον γιο του ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό. «Τι να του πω; Θα σε δω σύντομα; Δεν μπορώ να του πω για απαγωγή», απαντά ο Κασόγκι.

«Συντόμευσέ το», του απαντά ο Μούτρεμπ. «Βγάλε το σακάκι σου».

«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό μέσα σε μια πρεσβεία;», διερωτάται ο Κασόγκι. «Δεν θα γράψω τίποτε», λέει.

«Πληκτρολογήστε το μήνυμα κύριε Τζαμάλ. Κάντε γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε επειδή στο τέλος θα σας πάρουμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα γίνει στο τέλος. Επιτρέψτε σε αυτή την υπόθεση να έχει ένα καλό τέλος», του απαντά ο Μούτρεμπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το υπόλοιπο μέρος του ηχητικού ντοκουμέντου περιλαμβάνει αγκομαχητά, ήχους κίνησης και ήχους από πλαστικές σακούλες που τυλίγονται. 

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν ότι οι ήχοι αυτοί ακούγονται μετά από την δολοφονία του δημοσιογράφου, καθώς τα μέλη του σαουδαραβικού αποσπάσματος τεμαχίζουν το πτώμα του, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί.

Ο ρόλος του Τραμπ

Κόλαφος είναι άρθρο στους New York Times της συντρόφου του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, η οποία σημειώνει πως η Ουάσιγκτον δεν έκανε τίποτα για να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του αρραβωνιαστικού της, αλλά αντίθετα προσπάθησε να κάνει τα «στραβά μάτια».

Η Χατιτσέ Τσενγκίζ αναφέρει στο άρθρο της ότι μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον «έχει επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς και επιρροή που έχει στο Ριάντ για να αναγκάσει τους Σαουδάραβες να αποκαλύψουν την αλήθεια για την δολοφονία του Κασόγκι και να εγγυηθούν ότι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν».

Η Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του δημοσιογράφου τονίζει ακόμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν με αποφασιστικότητα όχι μόνο για να αποδώσουν δικαιοσύνη για την δολοφονία του, αλλά και για να χαλιναγωγήσουν την καταστολή εις βάρος των αντιφρονούντων στην Σαουδική Αραβία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top