«Keep America Great»: Πάει για δεύτερη θητεία ο Τραμπ

«Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»

Την επίσημη έναρξη της εκστρατείας του ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιζητά να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα τον Νοέμβριο του 2020, ώστε η Αμερική «να διατηρήσει το μεγαλείο της».

Η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ έγινε δεκτή με κραυγές χαράς και επευφημίες από περίπου 20.000 χιλιάδες υποστηρικτές του, που συγκεντρώθηκαν στο Ορλάντο και στη Φλόριντα.

AP Photo/John Raoux

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «διατηρήσει το μεγαλείο της Αμερικής» («Keep America Great»), φράση που αποτελεί την αναμενόμενη συνέχεια του κεντρικού συνθήματος της εκστρατείας του το 2016, που ήταν «Να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της» («Make America Great Again»).

Προηγείται ο Μπάιντεν σε δημοσκόπηση του CNN

Την ίδια ώρα ο Τραμπ φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στην ίδια πολιτεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Quinnipiac poll) που μεταδίδει το CNN.

Στο υποθετικό σενάριο διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ μεταξύ του Τραμπ και του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Μπάιντεν προηγείται έναντι του Τραμπ με ποσοστό 50%-41%. 

AP Photo/John Raoux

Στην διαμόρφωση του ποσοστού αυτού συμμετείχαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων (7%) αλλά και ψηφοφόροι που ψηφίζουν ανεξάρτητους υποψηφίους (54%). Οι ίδιοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον Μπάιντεν κατά του Τραμπ.

Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ενάμισι χρόνο, αλλά ο Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, από όλους τους άλλους υποψηφίους του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μπροστά από τον πρόεδρο Τραμπ βρίσκεται κι ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ σε μία υποθετική -μεταξύ τους- διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, με ποσοστό 48% έναντι ποσοστού 42% που συγκεντρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

AP Photo/John Raoux

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση κι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών προηγούνται του Τραμπ στην Φλόριντα με μικρότερα ποσοστά. Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (47%-43%) η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια, το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ από το Τέξας κι ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) Πέτε Μπάτιγκιεγκ, προηγούνται του προέδρου Τραμπ κατά 1% στο υποθετικό σενάριο μιας -μεταξύ τους- διεκδίκησης της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το μικρό αυτό ποσοστό αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους και δεν υπολογίζεται ως ένα πραγματικό πλεονέκτημα των παραπάνω υποψηφίων απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.

AP Photo/Alex Brandon

Επίσης, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί η πραγματική προτίμηση του εκλογικού σώματος με σημείο στατιστικής αναφοράς τις προεδρικές εκλογές και με κεντρικό δεδομένο, το μεγάλο χρονικό διάστημα που απομένει για την διεξαγωγή τους, το Νοέμβριο του 2020.

Έτσι, τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι πιο σωστό να θεωρηθούν ως μια στιγμιαία αποτύπωση των προτιμήσεων κι όχι ως μία μελλοντική πρόβλεψη, της προτίμησης του εκλογικού σώματος στην Φλόριντα, για το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top