Χάος στην Αλβανία: Ο Μέτα ακυρώνει τις δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου

Θα γίνουν λέει ο Ράμα

Δείτε στο βίντεο του Reuters τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αλβανία

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αλβανία. Το βράδυ του Σαββάτου επικράτησε νέος γύρος σφοδρών διαδηλώσεων, εν μέσω του χαμού που έχει προκληθεί στη χώρα με αφορμή τις δημοτικές εκλογές. 

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου. Το επιχείρημά του;  Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δε θα ακυρωθούν, σύμφωνα με το BBC. Όλα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Επεισόδια στην Αλβανία 

Η ανακοίνωση του Μέτα ότι θα ακυρώσει με προεδρικό διάταγμα τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών έγινε την ώρα που ήταν ήδη σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι για μία ακόμη φορά πέταξαν βόμβες μολότοφ έξω από το κοινοβούλιο, στα Τίρανα, ενώ η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση χημικών.

 

 

Το βράδυ του Σαββάτου ο Λουλζίμ Μπάσα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες μέχρι να παραιτηθεί ο Ράμα. «Η απόφαση του προέδρου για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών είναι το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη μας ενάντια στον Εντι Ράμα», τόνισε μιλώντας στον κόσμο. «Η αποχώρησή του είναι μη διαπραγματεύσιμη», τόνισε.

Bόμβες μολότοφ και χημικά έξω από το κοινοβούλιο στα Τίρανα / Φωτογραφία: AP

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου εξάλλου ο Μέτα ανέφερε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές από τη στιγμή που η κρίση έχει υπονομεύσει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Μέρκελ: Απορρίπτει άμεσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top