Παράταση δίνει η Αμερική στη Huawei μετά το «μπλόκο» της Google

Xαλαρώνει την πίεση για να αποφορτίσει την ένταση

Τρίμηνη παράταση έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στη Huawei μετά το «μπλόκο» της Google που έριξε κι άλλο λάδι στη «φωτιά» την ώρα που μαίνεται ο εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει κάπως την ένταση και να χαλαρώσει την πίεση στον κινεζικό Κολοσσό, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιτρέπει συμφωνίε «που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση και υποστήριξη των υφιστάμενων και τρεχουσών πλήρως λειτουργικών δικτύων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων λογισμικού και επιδιόρθωσης κενών ασφάλειας», καθώς επίσης συμβόλαια «αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων λογισμικού ή επιδιορθώσεων κενών ασφαλείας για τις υπάρχουσες συσκευές της Huawei».

Τι έχει συμβεί με τη Huawei και τη Google

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, υπακούοντας στις εντολές Τραμπ που έχει βάλει στη «μαύρη λίστα» τη Huawei, ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με το νέο κανονισμό.

Τι σημείνει αυτό; Αναστολή των συναλλαγών με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω άδειας ανοιχτού λογισμικού (όμως τα Google Play, Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps κ.α. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google).

«Μπλόκο» στη Huawei από την Google – Tι σημαίνει αυτό για τους χρήστες

Πώς θα επηρεαστούν οι χρήστες της Huawei

Οι υπάρχοντες χρήστες της Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα apps της Google, να κάνουν επιδιορθώσεις σφαλμάτων ασφαλείας, αλλά και να κάνουν αναβάθμιση στις υπηρεσίες Google Play.

Όταν όμως η Google λανσάρει την επόμενη έκδοση του Android μες τον χρόνο, είναι πολύ πιθανό να μην είναι διαθέσιμη στις συσκευές Huawei.

Μάλιστα οι μελλοντικές συσκευές Huawei ίσως να μη διαθέτουν καν apps όπως το YouTube και το Google Maps.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καταναλωτικές υπηρεσίες της Huawei, η οποία δηλώνει πως είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Ren Zhengfei , δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είχαμε ήδη προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο». Όπως τόνισε, η εταιρία του που κάθε χρόνο αγόραζε τεχνολογικό υλικό και εξαρτήματα αξίας 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερική, πλέον θα ξεκινήσει τη δική της παραγωγή και θα γίνει ανεξάρτητη.

Να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα η Huawei βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς δυτικές χώρες με «αρχηγό» τις ΗΠΑ, την έχουν στοχοποιήσει, κατηγορώντας την πως ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για κατασκοπεία. Η Huawei το αρνείται κατηγορηματικά, τονίζοντας πως η δουλειά της δεν αποτελεί απειλή και είναι εντελώς ανεξάρτητη από την κυβέρνηση της Κίνας.

Οι ισχυρισμοί της Huawei δεν έπεισαν πάντως πολλές εταιρίες τηλεπικοινωνιών από το να χρησιμοποιούν προϊόντα της Huawei στα 5G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top