Παθητική ευθανασία: Απόφαση-ανατροπή για την υπόθεση του Λαμπέρ

«Πήγαιναν να τον εξοντώσουν» λέει η μητέρα του

λαμπερ

Μπορεί μέχρι χθες όλα να έδειχναν πως η υπόθεση του Βενσάν Λαμπέρ φτάνει σε ένα τέλος, αλλά η απόφαση του εφετείου του Παρισιού έφερε την ανατροπή, διατάσσοντας να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα που είχε διακοπεί για μερικές ώρες, προκειμένου ο 42χρονος ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή.

Ο Λαμπέρ εδώ και περίπου δέκα χρόνια είναι τετραπληγικός. Ένα τροχαίο ατύχημα που είχε στα 32 του τον έχει μετατρέψει σε φυτό. Από το 2008 έως και σήμερα δεν έχει καμία  επαφή με το περιβάλλον του και δε δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης.

Η σύζυγος του Βενσάλ Λαμπέρ. AP Photo/Thibault Camus

Η περίπτωσή του εκτός από την κοινή γνώμη έχει διχάσει και την οικογένειά του, η οποία έχει χωριστεί στα δύο. Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται η σύζυγός του, τα έξι αδέλφια του και ο ανιψιός του που συμφωνούν στην διακοπή της παροχής φροντίδας, έπειτα από συνεννόηση με τους γιατρούς.

Παθητική ευθανασία: Η υπόθεση του Λαμπέρ διχάζει τη Γαλλία

Στο αντίπαλο στρατόπεδο είναι οι γονείς του 42χρονου και η υπόλοιπη οικογένεια, η οποία έχει προσφύγει δικαστικά επειδή δε ζητήθηκε η γνώμη της. Πιστοί καθολικοί, οι γονείς του 42χρονου αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία. 

Για τον λόγο αυτό προσέφυγαν στο Εφετείο του Παρισιού, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας έκρινε πως το Γαλλικό κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα που ζητήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων την 3η Μαΐου 2019», δηλαδή να μην ανασταλεί η σίτιση και η ενυδάτωση του ασθενούς, αναφέρει η απόφαση, που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

H Βιβιάν Λαμπέρ, μητέρα του 42χρονου τετραπληγικού. AP Photo/Thibault Camus

Η μητέρα του ασθενούς, η Βιβιάν Λαμπέρ, η οποία εναντιώνεται στη διακοπή της ιατρικής φροντίδας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «πήγαιναν να εξοντώσουν τον Βενσάν» και χαιρέτισε μια «πολύ μεγάλη νίκη» διότι «θα του δώσουν ξανά τροφή και υγρά». Και πρόσθεσε: «για μια φορά, είμαι υπερήφανη για τη δικαιοσύνη».

Αυτή ήταν η τέταρτη νομική διαδικασία σε διάστημα έξι ετών. 

Το Σάββατο οι γονείς του έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να επέμβει προκειμένου να μην σταματήσει η παροχή ιατρικής φροντίδας στον γιο τους. Βασίζονταν κυρίως στο αίτημα που διατύπωσε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι να μην αναστείλει την ιατρική φροντίδα του Λαμπέρ μέχρις ότου εξετάσει την υπόθεση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top