Εικόνες-σοκ από την κατεστραμμένη Παναγία των Παρισίων

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει στις εργασίες αποκατάστασης

Ένα μήνα μετά την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού TF1 μπόρεσαν να πάρουν αποκλειστικές εικόνες από το εσωτερικό της ιστορικής εκκλησίας, που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής. Η κυβέρνηση και οι γαλλικές αρχές τώρα έχουν εστιάσει στις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου ώστε να γίνει ξανά το στολίδι της πόλης.

Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Καμένα δοκάρια στο πάτωμα. Συντρίμμια και αποκαΐδια παντού.

Ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας έχει τοποθετηθεί στην οροφή. Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού οχήματος απομακρύνονται τα συντρίμμια. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης ελλοχεύει ακόμη.

«Υπάρχουν ακόμα εργασίες για να διαγνωσθεί  το εύρος των καταστροφών, για να γίνει πιο ασφαλές. Εκείνο που παραμένει ακόμα προβληματικό είναι ο θόλος. Υπάρχουν πολλές εργασίες που πρέπει να γίνουν, πολλές ημέρες πολλές εβδομάδες» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ.

Οι καταστροφές από την πυρκαγιά είναι περισσότερο από ποτέ εμφανείς. Όπως το μέρος όπου το περίφημο βέλος της εκκλησίας έχει τρυπήσει το θόλο και αιωρείται. 

«Μια επόμενη φάση της ανοικοδόμησης θα είναι να δημιουργηθεί μεταξύ του διχτυού ασφαλείας και τoυ θόλου, ένα είδος οροφής που θα επιτρέπει να σταθεροποιήσει την εκκλησία στην περίπτωση που ο θόλος καταρρεύσει. Θα επιτρέψει  επίσης να καθαριστεί και να ενισχυθεί ο θόλος» τόνισε η δημοσιογράφος Μισέλ Ιζάρντ.

Ωστόσο υπάρχουν και σημεία της ιστορικής εκκλησίας που έχουν παραμείνει άθικτα. Οι περισσότερες ροζέτες και τα βιτρό αλλά και το ιστορικό αρμόνιο που έχει καλυφθεί από στάχτη. Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top