Oι Τούρκοι έδειξαν χάρτες σε ξένους διπλωμάτες

Μογκερίνι: Σκληρή καταδίκη της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με νέες δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε χάρτες σε ξένους διπλωμάτες με τους οποίους θέλει να υποστηρίξει πως ό,τι κάνει είναι νόμιμο.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες και παρουσίασαν χάρτες με τους οποίους υποστηρίζεται ότι οι δραστηριότητες στην Κύπρο διεξάγονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση η Τουρκία δεν πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις με την κήρυξη ΑΟΖ, αλλά στην υφαλοκρηπίδα της και στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί οικόπεδα. Στην ενημέρωση οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν χάρτες, όπου τόνισαν πως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις γίνονται στις περιοχές που είναι με το κόκκινο χρώμα. Επίσης τους εξήγησαν πως η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" έχει παραχωρήσει οικόπεδα και στα σημεία με ροζ γίνονται επίσης εργασίες», ανέφερε δημοσιογράφος του CNN Turk.

Το ρεπορτάζ του τουρκικού καναλιού εξηγεί ποιοι συμμετείχαν στην ενημέρωση.

«Στην ενημέρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και διπλωμάτες από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ», ήταν τα σχόλια που έκανε ο δημοσιογράφος.

Κατρούγκαλος: Σύσσωμη η ΕΕ δίπλα στην Κύπρο

Οι τουρκικές προκλήσεις ετέθησαν στις Βρυξέλλες κατά το χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

«Η ελληνική δημοκρατία είναι με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ. Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από άλλους», ανέφερε ο Υπουργός εξωτερικών.

Μογκερίνι: Σκληρή καταδίκη της Τουρκίας

«Εξέφρασα εκ μέρους της ΕΕ τις σοβαρές ανησυχίες για τις τουρκικές προθέσεις να αρχίσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και την σκληρή καταδίκη», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνη.

Σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώνει κι αυτός τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα και πλάνα από τον Βόσπορο και από την έναρξη της άσκησης Θαλασσόλυκος στην οποία παίρνουν μέρος 131 πολεμικά σκάφη, 57 αεροσκάφη και 26.000 στρατιώτες.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top