Eρντογάν: «Να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά στο Αιγαίο»

Τουρκία: Ξεκίνησε η άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Με τη συμμετοχή 131 πλοίων και 57 αεροσκαφών ξεκίνησε σήμερα η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου και είναι μεγαλύτερη και από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019».

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η νέα άσκηση η οποία θα διεξάγεται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου σε στρατηγικό επίπεδο και πιο διευρυμένων κρίσεων-έντασης. 

Για το μέρος που αφορά στην ανατολική Μεσόγειο, σήμερα νωρίς το πρωί ξεκίνησαν φρεγάτες, καταδρομικά, υποβρύχια, βοηθητικά πλοία από το λιμάνι Ακσάζ. Με βάση τις ανάγκες του σεναρίου για ασύμμετρη απειλή ακινητοποιήθηκε φρεγάτα τρομοκρατών αλλά και ελικόπτερο τρομοκρατών. Επίσης με βάση τις ανάγκες του σεναρίου θα πραγματοποιηθούν βολές από ξηρά σε θαλάσσιους στόχους.

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σύμφωνα με τουρκιά μέσα ενημέρωσης “πολύ λίγα κράτη στον κόσμο μπορούν μέσα σε δύο μήνες να κάνουν τόσο μεγάλη δεύτερη ναυτική”. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι “με αυτό τον τρόπο οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις θα παγιώσουν την ισχύ και κυριαρχία τους στις θάλασσες και θα δώσουν την μεγαλύτερη απάντηση στις πολιτικές περιορισμού της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και συνεχίζει τα μαθήματα περί δικαιοσύνης.

Η Τουρκία δεν είναι αποικία κανενός, ούτε υπό την προστασία κανενός. Όσοι στα εδάφη τους φιλοξενούν παραξικοπηματίες δολοφόνους, δεν μπορούν να μας κάνουν μαθήματα δικαιοσύνης.

ΑΛΜΠΑΙΡΑΚ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΜΝΗ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

Μαθήματα πολιτικής και γεωγραφίας έγιναν και από τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ ο οποίος επισημαίνοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός, υπενθύμισε ότι μετά το Φατίχ στη Μεσογειο θα σταλεί σύντομα και το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

Σε όλα αυτά αυστηρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.

Την ίδια ώρα κι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο της Κϋπρου αντέδρασε στο νέο τουρκικό θαλάσσιο Αττίλα, η Τοτάλ και η ΕΝΙ επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή καθώς αναμένεται να συνεργαστούν για γεωτρήσεις και στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 

Με πληροφορίες της Άννας Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top