Εικόνες-σοκ από τη Σρι Λάνκα: Αυτός είναι ένας από τους καμικάζι

290 νεκροί - Ανάμεσά τους Βρετανοί, Δανοί, Πορτογάλοι και Ινδοί

Προσοχή σκληρές εικόνες: Ο φακός του Reuters κατέγραψε τις πρώτες στιγμές μετά τις απανωτές επιθέσεις

Eφτά βομβιστές αυτοκτονίας φέρονται να προκάλεσαν τη φρίκη στη Σρι Λάνκα, βάφοντας στο αίμα εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών.

Tην ίδια στιγμή τοπικά ΜΜΕ κατονομάζουν τους ισλαμιστές Ζαχράν Κασίμ και Αμπού Μοχάμεντ, ως δύο από τους καμικάζι αυτοκτονίας.

Στο video που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Κασίμ εξαπολύει απειλές κατά των «απίστων», ενώ από πίσω καίγονται σημαίες χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας. 

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 290 μετά τις διαδοχικές επιθέσεις. Την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 500 με τις επιθέσεις να χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.

Από τους συνολικά 290 νεκρούς, 32 τουλάχιστον είναι ξένοι υπήκοοι, ανάμεσά τους Βρετανοί, Πορτογάλοι, Ινδοί, Δανοί και ένας Κινέζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Κηλίδες αίματος πάνω στο άγαλμα του Ιησού μέσα σε εκκλησία της Σρι Λάνκα. Φωτογραφία: Αssociated Press

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης – Οχτώ συλλήψεις

Ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο δεν αποκλείεται η εμπλοκή και η επανεμφάνιση της αυτονομιστικής οργάνωσης Ταμίλ Τάιγκερς, η οποία είχε πραγματοποιήσει την τελευταία της επίθεση το 2009.

Οι Αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής 8 άτομα. Ο Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό». Ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama'ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

Στο εσωτερικό της κατεστραμμένης εκκλησίας του St. Sebastian μετά την έκρηξη. AP Photo/Chamila Karunarathne

Μπλόκαραν τα social media

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις οι Αρχές της Σρι Λάνκα αποφάσισαν να μπλοκάρουν πολλά social media, ανάμεσά τους του Facebook και το WhatsApp προκειμένου να μην υπάρξει «κύμα» διάδοσης της βίας.

Η κίνηση αυτή υποδεικνύει την αγωνία πολλών κυβερνήσεων για το κατά πόσο τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

Το ίδιο συνέβη και με το YouTube, το Instagram, το Snapchat και το Viber. Οι Αρχές αποφάσισαν να τα μπλοκάρουν προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν την παραπληροφόρηση και τα fake news για τις επιθέσεις, αποφεύγοντας παράλληλα τη ρητορική μίσους.

Στρατιώτες μπροστά από τον ναό St. Anthony μετά τις επιθέσεις. AP Photo/Eranga Jayawardena

Το χρονικό του τρόμου

Οι πρώτες επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, περί τις 8.30 - 9.00 τοπική ώρα σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο. 

Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες, όπου ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι έγιναν συγκεκριμένα η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία έπληξε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας. Η δεύτερη έγινε σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Οι Αρχές βγάζουν πτώματα από την εκκλησία St. Sebastian. AP Photo/Chamila Karunarathne

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων ήταν δεκάδες ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Κινέζοι και Αμερικανοί. Η Ινδία επίσης γνωστοποίησε ότι έχουν σκοτωθεί τρεις υπήκοοί της.

Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα είναι νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας με πληθυσμό 21.670.000 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2018. Διοικητική πρωτεύουσα είναι τo Κότε, όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο. Η επίσημη γλώσσα είναι η σιναλεζική ενώ ομιλούνται επίσης η ταμίλ και η αγγλική. Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (70,2%), ινδουιστές (12,6%), μουσουλμάνοι (9,7%) και χριστιανοί (7,4%). 
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top