Μέι: Δεν θα καθυστερήσω το Brexit πέραν της 30ής Ιουνίου

Τουσκ: "Πιθανή" μια καθυστέρηση αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης  

Τερέζα Μέι

Μόλις εννέα μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι ζήτησε την Τετάρτη την αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου. 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα την έντονη λύπη της για την απόφασή της να επιδιώξει μια παράταση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε από τους βουλευτές, που έχουν απορρίψει δύο φορές τη συμφωνία που έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά να την στηρίξουν. 

"Αυτή η καθυστέρηση προσωπικά με λυπεί βαθύτατα", είπε η Μέι με δηλώσεις που έκανε σήμερα το βράδυ από την Ντάουνινγκ Στριτ. 

"Με πάθος ελπίζω ότι (οι βουλευτές) θα βρουν ένα τρόπο να στηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ, μια συμφωνία που εκπληρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα νύχτα για να εγγυηθώ τη στήριξη" για αυτή τη συμφωνία, πρόσθεσε. 

"Ωστόσο, δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit περαιτέρω της 30ης Ιουνίου", διεμήνυσε. 

Νωρίτερα σήμερα, η Μέι ζήτησε από την ΕΕ τρίμηνη παράταση του Brexit, (από την 29η Μαρτίου στην 30ή Ιουνίου) και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Το πρωί της Τετάρτης η Τερέζα Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit και τον συμβουλεύτηκε για το πώς θα έπρεπε να προσεγγίσει το θέμα κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για τις διαπραγματεύσεις. Επίσης ότι Γενικός Γραμματέας της Κομισιόν ενημέρωσε για τη νομοθετική και κανονιστική προετοιμασία του σεναρίου της εξόδου χωρίς συμφωνία, σημειώνοντας ότι όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί. 

"Πιθανή" μια καθυστέρηση του Brexit αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε νωρίτερα πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit. 

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου. 

"Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων", τόνισε ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΣ έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης "εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης". 

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι "δεν θα διστάσει" να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες" αν κριθεί αναγκαίο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top