Ουτρέχτη: O δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ», σύμφωνα με μαρτυρίες

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πυροβολισμούς μέσα σε τραμ, το πρωί της Δευτέρας στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ακόμα εννέα τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης 

Βασικός ύποπτος για την επίθεση είναι ο τουρκικής καταγωγής Gokman Tanis. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ», ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί. Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τanis έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. 

Όπως μεταδίδει η τουρκική υπηρεσία του BBC, ένας Τούρκος επιχειρηματίας δήλωσε ότι γνωρίζει τον Γκιοκμέν Τανίζ και πως γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1981 στο Γιόζγκατ της κεντρικής Τουρκίας και παλαιότερα είχε πάει στην Τσετσενία και πολέμησε. 

«Πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί ως ύποπτος για διασυνδέσεις με τον ISIS, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ήταν ενεργό μέλος της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, ήταν μοναχικός τύπος», δήλωσε ο Τούρκος επιχειρηματίας.

Οι ολλανδικές Αρχές «ξεσκονίζουν» την περιοχή για τον εντοπισμό του. Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κι άλλες αναφορές για πυροβολισμούς σε διάφορα σημεία της πόλης, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. 

Το χρονικό 

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο 37χρονος άνδρας άνοιξε πυρ κατά επιβατών μέσα σε τραμ στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου στην Ουτρέχτη. Ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο. Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχαν πολλά άτομα. 

Όλα έγιναν 10:45 (τοπική ώρα). Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννιά τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα και ελικόπτερα προς νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια γυναίκα έφερε πολλαπλά τραύματα στο στήθος από τους πυροβολισμούς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πριν από την επίθεση στην πλατεία της 24ης Οκτωβρίου, πιθανόν ο δράστης κατέβασε οδηγό και έκλεψε αυτοκίνητο από τη λεωφόρο Αμερικής. Πρόκειται για ένα κόκκινο Renault Clio, το οποίο αργότερα βρέθηκε παρατημένο σε άλλο δρόμο της πόλης. 

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης από το σημείο. Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες, αν έχουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Ακροβολισμένοι σε ταράτσες ελεύθεροι σκοπευτές 

Η αστυνομία έδωσε οδηγίες στα σχολεία της Ουτρέχτης να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές. Μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του υπόπτου, προειδοποιοεί τους κατοίκους να μην τον πλησιάζουν σε περίπτωση που τον συναντήσουν. 

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ελικόπτερο πετά πάνω από το σημείο της επίθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι τόσο μεγάλη η κινητοποίηση, που σε κτίρια της περιοχής έχουν ήδη πάρει θέσεις ελεύθεροι σκοπευτές.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως «ανησυχεί βαθιά» και πως η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σχετικά με το επεισόδιο. Το ολλανδικό ραδιόφωνο μετέδωσε πως τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί στην έδρα της κυβέρνησης, στη Χάγη.

Συγχρόνως, η Γερμανία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της με την Ολλανδία ενώ έχει ήδη λάβει από τις ολλανδικές αρχές την περιγραφή του υπόπτου. Επιπλέον προσωπικό έχει αναπτυχθεί, επίσης, για να παρακολουθεί τους αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top