Νέα Ζηλανδία: Ποιος είναι ο «Τουρκοφάγος» μακελάρης που σκόρπισε τον θάνατο

Πρώην personal trainer που εμπνεύστηκε από video games

Ο 28χρονος Αυστραλός, Μπρέντον Τάρραντ, φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης σε ένα από τα δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 49 ανθρώπους. 

Ο Τάρραντ, όπως ήταν το όνομα με το οποίο εμφανιζόταν στο Twitter, μεγάλωσε στο Grafton, μια μικρή πόλη της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Ο πατέρας του ήταν αθλητής του τριάθλου και πέθανε από καρκίνο το 2010. 

Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Γλίτωσαν για λίγα λεπτά Έλληνες τουρίστες

Η μητέρα του συνεχίζει να ζει στο Grafton, όπου ο 28χρονος πήγε σε δημόσιο λύκειο και αργότερα εργάστηκε ως personal trainer στο γυμναστήριο Big River Squash and Fitness. 

«Ας ξεκινήσει το πάρτι»: Η στιγμή που ο μακελάρης ανοίγει πυρ στο τέμενος

Σύμφωνα με μια γυναίκα που τον είχε γνωρίσει εκεί, είχε εμμονή με τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική και ήταν εξαιρετικά πειθαρχημένος, αφοσιωμένος στη δουλειά του και δε συζητούσε για πολιτικά. 

Το ανατριχιαστικό μανιφέστο του – «Να πεθάνει η Μέρκελ και ο Ερντογάν»

Ωστόσο λίγο πριν από την επίθεση, είχε φροντίσει να αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter (ο οποίος πλέον έχει απενεργοποιηθεί) ένα μανιφέστο μίσους. Σε αυτό ο Τάρραντ δηλώνει θαυμαστής του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, o οποίος είχε σκοτώσει δεκάδες νέους σε κάμπινγκ στη Νορβηγία και υπέρμαχος της «λευκής φυλής».

Από στοιχεία που ανέβαζε στο Twitter φαίνεται ότι προετοίμαζε εδώ και μήνες το λουτρό αίματος στη Νέα Ζηλανδία. Ξεκίνησε να το γράφει στις 21 Ιανουαρίου και την τελευταία αλλαγή την έκανε λίγες ώρες πριν αιματοκυλήσει το Christchurch.

Αυτοχαρακτηρίζεται «eco – fascist» και αναπτύσσει το όραμά του για μια Ευρώπη «λευκών». Κάνει ειδική αναφορά στους Τούρκους, τους οποίους απειλεί με αφανισμό και ζητά να φύγουν από την Αγιά Σοφιά οι μιναρέδες. 

Καλεί επίσης τους ιδεολογικούς συνοδοιπόρους του να δολοφονήσουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν. 

«Οι προδότες αξίζουν το θάνατο των προδοτών. Δεν πειράζει αν χρειαστεί τρία ή 30 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν για τις αηδιαστικές επιθέσεις στη φυλή μας», αναφέρει στο μανιφέστο του. 

Δεν κρύβει, επίσης, πως μέσα από τα video games εμπνεύστηκε την επίθεση στο Christchurch. Ένα από αυτά το Spyro the dragon 3, που του έμαθε «τον εθνο-εθνικισμό» αλλά και το Fortnite «που με εκπαίδευσε να είμαι δολοφόνος και να αποτελειώνω τα πτώματα των εχθρών μου».

Παρέλυσαν τα πάντα στο κέντρο της πόλης

Ελληνίδα ξεναγός που βρέθηκε 700 μόλις μέτρα από το σημείο της επίθεσης, μίλησε αποκλειστικά στο star.gr και περιέγραψε τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση στο τέμενος Al Noor.

Όπως είπε η κυρία Μαρία Χριστακοπούλου οι τοπικές αστυνομικές Αρχές  απομάκρυναν το group των Ελλήνων άρον άρον από το κέντρο της πόλης. Επικράτησε πανικός. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήκωσαν χειρόφρενο, το 60% των πτήσεων αναβλήθηκε, οι επικοινωνίες σταμάτησαν, καθώς δεν υπήρχε σήμα. Η πόλη νέκρωσε ξαφνικά. 

Η εντολή ήταν σαφής. Να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους και να μείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας. Η κοινωνία της μικρής πόλης βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς η Νέα Ζηλανδία θεωρούταν έως τώρα μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου. 

Στην καραμπίνα του έγραφε «Τουρκοφάγος»

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 28χρονος μακελάρης χρησιμοποίησε μια επαναληπτική καραμπίνα κι ένα ημιαυτόματο στρατιωτικού τύπου AR-15. Σε ένα από αυτά τα όπλα μάλιστα είχε γράψει με λευκό μαρκαδόρο και με λατινικούς χαρακτήρες τη λέξη «Turkofagos».

Σε άλλο σημείο του ίδιου όπλου γράφει «Βιέννη 1683» αναφερόμενος στη δεύτερη πολιορκία της αυστριακής πόλης από τους Τούρκους ενώ σε κάποια άλλα όπλα είχε γράψει τα ονόματα ιστορικών προσώπων που πολέμησαν κατά των Οθωμανών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top