Το μυστικό της πιο ακριβής σοκολάτας του κόσμου – Κοστίζει 650 δολάρια

Ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί

σοκολατα

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως το κρασί και διάφορα άλλα οινοπνευματώδη χρειάζονταν χρόνο ωρίμανσης και υπομονή μέχρι να τα γευτούμε στον ουρανίσκο μας.

Όπως φαίνεται, το ίδιο ισχύει και για τη σοκολάτα, τον «βασιλιά» κατά πολλούς, της γαστριμαργικής απόλαυσης.

Η ωριμασμένη σοκολάτα είναι κάτι σαν το παλιό καλό κρασί. Έχει γεύση που σε «ταξιδεύει» και τιμή απλησίαστη για την πλειοψηφία του κόσμου.

Σήμερα, η πιο ακριβή πλάκα σοκολάτας στον κόσμο κοστίζει 650 δολάρια και είναι φτιαγμένη από μία ποικιλία κακάο του Ισημερινού που έχει ωριμάσει για τέσσερα χρόνια σε κιβώτια κατασκευασμένα από εκλεκτή ξυλεία.

Η συγκεκριμένη σοκολάτα κυκλοφόρησε στην αγορά από την εταιρία «To’ak», που από πέρυσι κατέχει το ρεκόρ τιμής έχοντας διαθέσει στην αγορά  μία σοκολάτα 18μηνης ωρίμανσης αντί  385 δολαρίων.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της πιο ακριβής σοκολάτας του κόσμου;

  • Το κακάο

Όλα ξεκινούν από τον σπόρο του κακάο. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την πρωτοτυπία να παράγει περιορισμένη ποσότητα μίας ποικιλίας που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Η ποικιλία Nacional του Ισημερινού υφίσταται ακόμη μόνον χάρη στην προσπάθεια της To’ak, που φρόντισε να φυτεύσει ορισμένα κακαόδενδρα στις ιδιόκτητες φυτείες της. 

Η μικρή σοδειά από τον περιορισμένο αυτό αριθμό των δένδρων είναι ένας από τους λόγους της απλησίαστης τιμής της γλυκιάς απόλαυσης, της οποίας ετησίως παράγονται μόλις 200 συσκευασίες. 

  • Το μάρκετινγκ

Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στο Fox Business, «τον περασμένο χρόνο η vintage έκδοση της ποικιλίας, όπως και οι άλλες ανάλογες ποικιλίες vintage που κυκλοφορούν, έγινε ανάρπαστη. Η ζήτηση εκτίναξε την τιμή της που από τα 385 δολάρια έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο ποσό. Μία προοπτική που προοικονομεί ακόμη μεγαλύτερες τιμές στο μέλλον, όταν στη λίστα αναμονής για την απόκτηση μίας τέτοιας σοκολάτας ο μέσος χρόνος είναι περίπου δύο μήνες. Είναι λογικό κάποιος να αναμένει πως η κυκλοφορία της σοδιάς 2016, που ακόμη ωριμάζει, θα φθάσει και τα χίλια δολάρια.

  • H καλλιτεχνική αξία της πλάκας

Η εταιρία «To’ak» αύξησε ακόμη και την αισθητική αξία της κάθε πλάκας, εμπιστευόμενη τον «γόνο αυτής της γης» καλλιτέχνη Οσβάλδο Γκουαγιασαμίν, να φιλοτεχνήσει τα περιτυλίγματα της πρώτης της «Art Edition». 

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, που «πάντα μιλά και ζωγραφίζει για τις αντιφάσεις του βίου, τη ζωή και τον θάνατο, την απελπισία και την ελπίδα, τον έρωτα και τον πόνο». 

Έναν δυϊσμό «που και στην ίδια την ποικιλία Nacional, όπως θα διαπιστώσουμε στην σοδιά του 2015, που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά, υπάρχει μία ψυχή ελαφριά, πιο μαλακή, αλλά μία καρδιά δυνατή, ωμή, κοφτερή. 

Ο συνδυασμός και των δύο είναι για εμάς μία πορεία ανάλογη με αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας», τονίζει η εταιρεία για το προϊόν της και τον τύπο κακάο, το duality blend (διπλό μείγμα) που χρησιμοποιεί.

Και είναι πραγματικά καλλιτεχνικό το σχέδιο του Γκουαγιασαμίν που θα κοσμεί το περιτύλιγμα των 200 πολύτιμων κουτιών της Art Vintage Edition: ένας αυτόχθων καταπιεσμένος από την σκληρότητα που όμως πεισματικά φυτεύει ένα δέντρο «Παρά την δεινοπάθεια που πρέπει να υπομείνει, εκείνο που προσφέρει είναι μία έκφραση της ελπίδας». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top