Πέθανε ο ναύτης του θρυλικού «φιλιού της Times Square»

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Σε ηλικία 95 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θρυλικός ναύτης του «φιλιού της Times Square», της φωτογραφίας-σύμβολο μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζορτζ Μεντόσα μπορεί να πέθανε σήμερα, όμως με την φωτογραφία αυτή και την ιστορία που τη συνοδεύει, κατάφερε να περάσει στην αιωνιότητα.

Η οικογένειά του, ανακοίνωσε πως ο «ναύτης της Times Square», έφυγε από τη ζωή μετά από πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλεταουν, όπου ζούσε με τη σύζυγό του.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, η γυναίκα που φίλησε μέσα στον ενθουσιασμό του ο Μεντόσα, πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών.

Η ιστορία της διάσημης φωτογραφίας

Το «φιλί της Times Suare», το συνόδευε για πάρα πολλές δεκαετίες ένα μυστήριο, καθώς έως και το 2012 κανείς δε γνώριζε την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών.

Χρειάστηκε όλοι να περιμένουν έως το 2012, οπότε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», για να μάθουν όλοι το background της φωτογραφίας.

Όπως έγινε γνωστό, το φιλί αυτό, που έγινε σύμβολο της ειρήνης, το είχε απαθανατίσει ο φωτορεπόρτερ Άλφρεντ Άιζενστατ στις 14 Αυγούστου 1945, όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας.

Η φωτογραφία-σύμβολο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Πηγή: Αssociated Press

Στη φωτογραφία απεικονιζόταν η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου, να έχει παραδοθεί στην αγκαλιά ενός ναύτη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, του Τζορτζ Μεντόσα, ο οποίος την φιλούσε με πάθος στο στόμα, μέσα στη μέση του δρόμου.

Με την πρώτη ματιά και χωρίς κανείς να γνωρίζει την αλήθεια, θα συμπέραινε εύκολα πως επρόκειτο για την επανένωση ενός ερωτευμένου ζευγαριού.

Στην πραγματικότητα όμως, οι δύο νέοι δεν είχαν συναντηθεί ποτέ ξανά στη ζωή τους, πριν από αυτή τη στιγμή που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων χάρη στη φωτογραφία του Άιζενστατ.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (...) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε το τέλος του πολέμου», είχε δηλώσει το 2005 η ίδια η Φρίντμαν σε μια συνέντευξη για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων. «Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», εξήγησε, προσθέτοντας ότο ο Τζορτζ Μεντόσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν να την σφίξει στην αγκαλιά του. 

«Δεν επέλεξα να με φιλήσουν. Αυτός ο άνδρας ήρθε απλώς και με αγκάλιασε, με άρπαξε», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top