"Όχι" στο Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο

Μεγάλη ήττα για την Τερέζα Μέι - Καταψήφισαν 432 έναντι 202

Δείτε στο βίντεο τους πανηγυρισμούς έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταψήφισης της συμφωνίας

Μεγάλη ήττα για την Τερέζα Μέι, αφού το βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία, στην οποία είχε καταλήξει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες για το Brexit, με ψήφους 432 έναντι 202.

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι

Τερέζα Μέι: Το Κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει

"Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει" ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Μέι λίγο μετά την καταψήφιση της συμφωνίας. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι: "η σημερινή ψηφοφορία δε δείχνει τίποτα σχετικά με το τι τελικά υποστηρίζει το κοινοβούλιο", τονίζοντας ότι δε γνωρίζει εάν η Βουλή των Κοινοτήτων προτίθεται να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ.

"Πρέπει να επιβεβαιώσουμε εάν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής", υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει χρόνο για μια συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο.

Εφόσον οι βουλευτές επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους, σύμφωνα με τη Μέι, η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εταίρους.

"Θέλω να αποχωρήσουμε με συντεταγμένο τρόπο" κατέληξε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Πρόταση μομφής από τον Κόρμπιν

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής.

«Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ», κατέληξε.

Κρίνεται η τύχη του Brexit απόψε στην Βουλή των Κοινοτήτων

Brexit: Αυτή είναι η συμφωνία για το διαζύγιο με την ΕΕ

Η υπουργός Αντρέα Λίντσομ είπε ότι η συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί αύριο, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας, ημέρα Τετάρτη).

Eπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ: Η Τερέζα Μέι δεν παραιτείται και δε σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν σχεδιάζει να πάει άμεσα στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε απόψε ο εκπρόσωπός της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ευρωπαϊκή ηγεσία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δε σχεδιάζεται επίσης να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο αύριο, καθώς θα συζητείται στο κοινοβούλιο η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 13.00 και να ολοκληρωθεί περί τις 19.00, ώρα Λονδίνου. Όπως είπε, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Γιούνκερ: "Ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί"

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει: "Με λύπη παρακολουθώ απόψε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας" στο βρετανικό κοινοβούλιο. "Προτρέπω τη Βρετανία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει".

 

 

Επιπλέον, σε μια ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι "ο κίνδυνος μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας έχει αυξηθεί" με την απόρριψη της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τόνισε επίσης ότι δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit επισημαίνοντας: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη".

Βρετανικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ένα από τα σενάρια της επόμενης ημέρας θέλουν την κ. Μέι να ζητεί παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες σημεία της συμφωνίας. 

Δεν αποκλείεται το σενάριο πρόωρων εκλογών, ωστόσο λίγες πιθανότητες δίνονται για νέο δημοψήφισμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top