Στρασβούργο: Η στιγμή της επίθεσης - Πυροβολισμοί και κραυγές απόγνωσης

Μαρτυρία: Τον σκότωσαν μπροστά στα μάτια του παιδιού του

Δείτε στο video τη στιγμή που στρατιώτες αναζητούν τον δράστη στα στενά του Στρασβούργου

Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, που άφησε πίσω της τρείς νεκρούς και οκτώ σοβαρά τραυματίες.

Στο video που κάνει το γύρο του διαδικτύου, καταγράφεται καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης. Πέφτουν πυροβολισμοί, κόσμος τρέχει πανικόβλητος στα στενά της πόλης για να κρυφτεί.

Ουρλιαχτά και κραυγές απόγνωσης ακούγονται παντού, ενώ στο έδαφος διακρίνεται πεσμένος ένας άνθρωπος.

Τις εικόνες κατέγραψαν ερασιτέχνες από το μπαλκόνι του σπιτιού τους. Πηγή: France 3 Grand Est

Ο 29χρονος δράστης που έχει φάκελο S ("S" σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), καταζητείται από τις δυνάμεις της τάξης. 

 

 

Συνολικά συνολικά 420 αστυνομικοί και χωροφύλακες συνεχίζουν την κινητοποίησή τους επί του πεδίου, με την υποστήριξη εναέριων μέσων και ομάδων της αστυνομικής μονάδας RAID, της BRI (Ταξιαρχίας Έρευνας και Επέμβασης) και της δύναμης Sentinelle».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε σήμερα ότι ο δράστης ο οποίος φέρεται να διέφυγε με ταξί, δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Το σίγουρο είναι πάντως, πως έχει τραυματιστεί μετά την ανταλλαγή πυρών που είχε με την αστυνομία.

Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Άφαντος ο δράστης - Τρεις νεκροί

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης

Είπε επίσης ότι ακόμη «δεν έχει διαπιστωθεί αν τα κίνητρα του δράστη για την ενέργειά του αυτή ήταν τρομοκρατικά». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Τρίτης. Φωτογραφία:Jean-Francois Badias/Αssociated Press

Σοκαριστικές περιγραφές απο αυτόπτες μάρτυρες, που βρέθηκαν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την ώρα της επίθεσης

Με ραγισμένη φωνή, ο Jonathan, σερβιτόρος στο εστιατόριο Stub, περιγράφει πώς είδε έναν άνδρα 45 ετών, να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του από τα πυρά του δράστη.

«Η γυναίκα και ο γιος του ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο. Νομίζαμε πως είχε πέσει κάτι έξω από το μαγαζί και βγήκαμε να το μαζέψουμε. Τότε είδα τον άνδρα αυτό πεσμένο στο έδαφος και ένα άλλο άτομο να φεύγει τρέχοντας».

Ο σερβιτόρος, περιγράφει ότι ο 45χρονος ήταν μέσα στα αίματα. Αμέσως κάλεσε την αστυνομία και την Πυροσβεστική. Με τη βοήθεια των μαγείρων του εστιατορίου, του σήκωσαν το κεφάλι και του άνοιξαν το σακάκι. «Έχανε πολύ αίμα. Ήταν φρικτό! Όταν οι πρώτες βοήθειες έφτασαν, ήταν ήδη νεκρός».Η σύζυγος και ο γιος του θύματος δεν τραυματίστηκαν.

Ασθενοφόρα σπεύδουν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που βάφτηκε στο αίμα.Φωτογραφία:Jean-Francois Badias/Αssociated Press

«Ο τρομοκράτης ήταν πίσω μας»

Ένας 24χρονος άνδρας που την ώρα της επίθεσης περπατούσε στην οδό Granfed-Arcades στο κέντρο του Στρασβούργου, διηγείται πως «είδα έναν άνδρα με πιστόλι. Περνούσε μπροστά από κόσμο και χωρίς να πει λέξη, στόχευσε ένα απ΄αυτά και άνοιξε πυρ. Δεν έδειχνε να τον ενδιαφέρει καν».

Στη συνέχεια περιγράφει πως ο σκοπευτής έστρεψε το όπλο του σε άλλα άτομα και έτρεξε προς την πλατεία Gutenberg, όπου επικράτησε πανικός.

«Είδα δύο άτομα να κείτονται στο έδαφος».

«Άκουσα θόρυβο, πλησίασα το παράθυρό μου και είδα δύο ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Έχαναν πολύ αίμα και έδειχναν να έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Κόσμος άρχισε να κλαίει» περιγράφει ένα άλλο άτομο.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά εκκενώθηκε και έγινε γρήγορα έρημος τόπος. Κόσμος έψαχνε καταφύγιο μέσα σε εστιατόρια και μαγαζιά, ενώ στους δρόμους αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εξαπολύοντας ανρθωποκυνηγητό για τον 29χρονο δράστη.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top