Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο: Άφαντος ο δράστης - Τρεις νεκροί

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του - Ποιος είναι ο 29χρονος

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, το βράδυ της Τρίτης.

Ένοπλος σκόρπισε τον θάνατο σε τρία σημεία στο Στρασβούργο αφήνοντας πίσω του 3 νεκρούς και 12 τραυματίες, από τους οποίους οι 6 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά ο δράστης κατάφερε να ξεφύγει και αναζητείται.

Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο - Δύο οι νεκροί 11 οι τραυματίες

Αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα στο σημείο της επίθεσης. Φωτογραφία:Jean-Francois Badias/Αssociated Press

Σε αυτές τις ανταλλαγές πυρών, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Περίπου 350 άνδρες, ανάμεσά τους 100 μέλη της δικαστικής αστυνομίας, μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, καταδιώκουν τον ένοπλο. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε ότι ο δράστης  είναι «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ασθενοφόρα σπεύδουν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που βάφτηκε στο αίμα.Φωτογραφία:Jean-Francois Badias/Αssociated Press

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, πρόκειται για έναν 29χρονο άνδρα. Αν και ήταν γνώριμος στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας, δεν είχε εμπλακεί ποτέ σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Ο 29χρονος που φέρεται να σκόρπισε τον θάνατο στο Στρασβούργο

Τραγική ειρωνία; Άνδρες της χωροφυλακής, σχεδίαζαν να τον συλλάβουν μερικές ώρες πριν σκορπίσει τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Η σύλληψη θα γινόταν στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατικούς» σκοπούς ενώ έκανε επίσης λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Τρίτης. Φωτογραφία:Jean-Francois Badias/Αssociated Press

Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ' άπασα την επικράτεια».

Μετά τη χθεσινή επίθεση, το «Grande Ile», το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, αποκλείστηκε τελείως από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

 

 

Σύμφωνα με τη νομαρχία, τα μέτρα ήρθησαν τη νύχτα και το κέντρο της πόλης ήταν εκ νέου προσβάσιμο μετά τις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

Στους δρόμους, κατάκοποι πολίτες επέστρεφαν στα σπίτια τους. Η οδός Grandes Arcades, όπου εκτυλίχθηκε εν μέρει η επίθεση, παρέμενε αποκλεισμένη με ταινίες των ιατροδικαστικών και ένοπλοι αστυνομικοί απαγόρευαν τη διέλευση από αυτή.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών, όλα τα σχολεία στην πόλη θα ανοίξουν κανονικά σήμερα, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν.

Η επίθεση καταγράφηκε ενώ στη Γαλλία παραμένουν σε ισχύ αυστηρά έκτακτα μέτρα εξαιτίας της αυξημένης απειλής διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών έπειτα από το κύμα τζιχαντιστικών επιθέσεων χωρίς προηγούμενο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 246 ανθρώπους, από το 2015.

Η Γαλλία επλήγη δύο φορές φέτος από επιθέσεις, με συνολικά πέντε νεκρούς.

Ο τελευταίος υπέκυψε στην επίθεση με μαχαίρι που διέπραξε ο Χαμζάτ Αζίμοφ, 20 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς, στην πολύ τουριστική συνοικία Οπερά του Παρισιού τη 12η Μαΐου 2018.

 Η επίθεση του Στρασβούργου καταγράφηκε εν μέσω της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», του κινήματος που εξεγείρεται για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του Μακρόν. Το βράδυ της Τρίτης, σε μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μέσω της οποίας καλούνται οι Γάλλοι να συμμετάσχουν στην «πέμπτη πράξη» των διαδηλώσεων, το Σάββατο, ορισμένοι έκαναν λόγο για μια «απάτη» του κράτους, ή μια «λεγόμενη επίθεση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top