Επεισόδια και στους δρόμους του Λονδίνου

«Τερέζα Μέι, προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου την Κυριακή, με αφορμή τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάποιοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Brexit, σε μια πορεία της οποίας ηγήθηκε ο Τόμι Ρόμπινσον, βρετανός ακροδεξιός ηγέτης, με τη στήριξη και του ευρωφοβικού Ukip.

Tην ίδια στιγμή που μεγάλες πορείες λαμβάνουν χώρα και στο Παρίσι, ο Ρόμπινσον προσπάθησε να συσχετίσει την αγανάκτηση των πολιτών στις δύο ευρωπαϊκές πόλεις. 

Η Τερέζα Μέι ματαιώνει την ψηφοφορία στη Βουλή για το Brexit

«Χαμός» στο Παρίσι: Μεγάλα επεισόδια - Τουλάχιστον 126 οι τραυματίες!

«Τερέζα Μέι, προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ.

Πλακάτ που αποκαλούν την Τερέζα Μέι, Ιούδα. Φωτογραφία: Tim Ireland/ Associated Press

Στη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Facebook, η κινητοποίηση περιγράφεται ως μια «δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers), παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια». Bέβαια δεν έλειψαν και επεισόδια και συλλήψεις, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

«Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο», σημείωσε ο ηγέτης του Ukip, Τζέραρντ Μπάτεν, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.

Ο ίδιος κατακεραύνωσε την κυβερνώσα πολιτική τάξη, χαρακτηρίζοντάς την «δόλια και προδοτική».

Φύγετε από την Ευρώπη τώρα, ζητούν με πλακάτ οι διαδηλωτές.Φωτογραφία: Tim Ireland/ Associated Press

Αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος

Από την άλλη μεριά, πίσω από κιγκλιδώματα που έστησε η αστυνομία για να αποφευχθεί μία ανοιχτή μάχη μεταξύ πολιτών διαφορετικών πεποιθήσεων στην πρωτεύουσα, έλαβε χώρα αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit», δήλωσε ένας από τους ομιλητές, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

Τι έχει συμβεί με την Τερέζα Μέι

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε σήμερα τους Βρετανούς βουλευτές ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit, κατά την ιστορική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη -η οποία όμως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα καθυστερήσει- θα είχε ως αποτέλεσμα τον «άκρως πραγματικό κίνδυνο» της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Επίσης, σε συνέντευξή της στη «Mail On Sunday», η Τερέζα Μέι, δύο μέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας:

«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να "θάψουν" τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top