Oριστικοποιήθηκε η ματαίωση της ψηφοφορίας για το Brexit

"Η Βρετανία μπορεί να μείνει στην Ευρώπη"

Πρώτη δημοσίευση: 2018-12-10 12:31

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ακύρωσε την αυριανή (11/12) ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit, σύμφωνα με τη Guardian, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Μήνυμα από Βρυξέλλες: Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε

Τη θέση ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι η «μόνη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δε θα την επαναδιαπραγματευτεί», υπογράμμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη δυνατότητα μονομερούς ανάκλησης του Brexit, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της» την εν λόγω απόφαση.

 

Brexit: Στις 11 Δεκεμβρίου η κρίσιμη ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή

«Αντίο» Βρετανία: Εγκρίθηκε το Brexit – Στις 29 Μαρτίου 2019 η αποχώρηση

«Έχουμε μία συμφωνία στο τραπέζι, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου» τόνισε η κ. Αντρέεβα, παραπέποντας στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως αυτή η συμφωνία είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή» και ότι δεν θα «επαναδιαπραγματευτούμε», καθώς η «θέση μας δεν έχει αλλάξει». «Σε ό,τι μας αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019» κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ti θα συμβεί αν χάσει η Μέι

1. Το τέλος της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι.

2. Δεύτερο δημοψήφισμα
Ναι, η επιλογή μίας νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι μια επιλογή. Η Μέι το έχει αποκλείσει, ενώ αντίθετα οι Εργατικοί έχουν υποστηρίξει την ιδέα - αλλά μόνο αν δεν έχουν γενικές εκλογές. Θα απαιτούσε ενδεχομένως παράταση του διετούς χρονοδιαγράμματος για να συμφωνηθεί μια νέα συμφωνία Brexit, αλλά ένα ανώτερο στέλεχος των συντηρητικών πρότεινε ένα άλλο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί λογικά μέχρι τα τέλη Μαΐου.

3. Μπορεί να προτιμήσει τις γενικές εκλογές
Η πρωθυπουργός θα μπορούσε να ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι - μέσω των εκλογών - θα υποστηρίξουν το σχέδιό της. 

4. Brexit...έτσι χωρίς σχέδιο
Από την Τράπεζα της Αγγλίας έχουν διατυπωθεί «μαύρες» προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αντίκτυπος της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου θα μπορούσε να είναι καταστροφικός. Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές στο στρατόπεδο των Τόρις - που ονομάστηκαν “Brexiteers” - λένε ότι αυτό είναι υπερβολικό. Αλλά αν αποτύχει οτιδήποτε άλλο, είναι πιθανό να καταλήξουμε σε ένα σενάριο «συντριβής».

6. Καθόλου Brexit
Βασίζεται στη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε απλώς να... αλλάξει γνώμη και να εγκαταλείψει το Brexit - χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των 27 άλλων κρατών της ΕΕ. Θα ήταν συνετό, λοιπόν, να μην αποκλείσουμε τίποτα.
 

Κόρμπιν: «Δεύτερο δημοψήφισμα, με επιλογή remain»

Όταν o ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του, για το σενάριο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, οδήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή «Remain» (παραμένω), διευκρινίζοντας ότι ένα ακόμη δημοψήφισμα θα έπρεπε να είναι «ποιοτικά διαφορετικό από το προηγούμενο» και ότι θα έπρεπε να «υπάρχει δυνατότητα επιλογής για το τι προσφέρεται» σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit.

Ο ηγέτης των Εργατικών υποστήριξε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί, σεβόμενο παράλληλα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε το Ιούνιο του 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top