Αγωνία για το τι θα φέρει στην επιφάνεια το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου αποκλειστικά στο STAR

Να σαμποτάρει  με κάθε τρόπο τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί ο Σουλτάνος, προχωρώντας σε έρευνες στα Κατεχόμενα.  Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για το τι θα φέρει στην επιφάνεια το γεωτρύπανο της Exxon Mobil.

Όσο το γεωτρύπανο του Stena Icemax σκάβει στον στόχο Δελφύνη της Κυπριακής ΑΟΖ, τόσο η αγωνία  μεγαλώνει για τα κοιτάσματα που θα φέρει στην επιφάνεια.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε αποκλειστικά στον Λάμπρο Δεμερτζή για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ - Οι εφτά προκλητικοί χάρτες

«Υπάρχουν ήδη  διαπιστωμένα κοιτάσματα. Υπάρχουν προσδοκίες  γι’ αυτή τη συγκεκριμένη γεώτρηση που γίνεται τώρα, γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα. Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν. Δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί σε προβλέψεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου. 

250 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΈΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι ο στόχος που έχει εστιάσει το γεωτρύπανο αναμένεται να αποκαλύψει ένα υπερ-γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, η αξία του οποίου προκαλεί ίλιγγο.

«Η πιθανότητα να βρεθεί αέριο είναι γύρω στα 20-25%, αλλά έχει ελπίδες. Το κοίτασμα ''Ζορ'' στην Αίγυπτο έχει μια οικονομική αξία σήμερα γύρω στα 150 δις ευρώ. Αν η ''Δελφύνη'' είναι γεμάτη σαν το ''Ζορ'', τότε μιλούμε για μια αξία 230 με 250 δις ευρώ» εξήγησε ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Σουλτάνος που δεν μπορεί να χωνέψει πως δε θα έχει μερίδιο από τον ενεργειακό θησαυρό,   επιχειρεί να μπλοκάρει την γεώτρηση με δικές του στα Κατεχόμενα.  Η επιβεβαίωση ήρθε από  τον στενό του συνεργάτη Φατίχ Ντονμέζ .

«Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αποκαλεί η Τουρκία τα Κατεχόμενα) συνεχίζεται» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ .

ΠΟΥΤΙΝ-  ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ Turkish Stream

Σε αυτό το ηλεκτρισμένο  κλίμα, ο  Ρώσος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν  συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν,   για να εγκαινιάσουν τον αγωγό Turkish Stream, καθώς ολοκληρώθηκε το υποθαλάσσιό του  μέρος.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top