Ερντογάν για Κασόγκι: «Θα κάνω ότι χρειαστεί»

Tα δάχτυλα του δημοσιογράφου ήθελε ως τρόπαιο ο πρίγκιπας διάδοχος

Επικοινωνία με τους συγγενείς του άγρια δολοφονημένου Τζαμάλ Κασόγκι είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόδρος υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εξιχνιάσει πλήρως το έγκλημα, το οποίο έλαβε χώρα μέσα στην Σαουδαραβική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλη της οικογένειας του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα «παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση» κι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα» ανέφερε η πηγή.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διατύπωσε επίσης «τη βαθιά λύπη» του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν μίλησε, μεταξύ άλλων, με έναν από τους γιους του δημοσιογράφου, τον Αμπντουλάχ Κασόγκι.

Βρέθηκε σε πηγάδι το πτώμα του δημοσιογράφου που τεμαχίστηκε

Ερντογάν για Κασόγκι: «Δολοφονήθηκε με τον πιο άγριο τρόπο»

Μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο πριν τον σκοτώσουν

Σύμφωνα με αποκαλύψεις, η επίλεκτη ομάδα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, οι «Τίγρεις» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν εκείνη που ανέλαβε την αποστολή να σκοτώσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Για να αποδείξουν ότι η αποστολή (μια ακόμα από τις πολλές) είχε στεφθεί με επιτυχία, πήραν μαζί τους στο Ριάντ τα δάχτυλα του άτυχου δημοσιογράφου. Του τα έκοψαν με εντολή άνωθεν. Σαουδαραβική πηγή αποκάλυψε στο Middle East Eye πως η εντολή ήταν σαφής: ο πρίγκιπας διάδοχος ήθελε ως «τρόπαιο» τα δάχτυλα του Τζαμάλ Κασόγκι.

Αυτή ήταν η απόδειξη πως όλα είχαν πάει όπως είχε ζητηθεί και σχεδιαστεί. Οι «Τίγρεις» γύρισαν (με ιδιωτικό τζετ) στο Ριάντ και παρουσίασαν στον πρίγκιπα διάδοχο τα κομμένα δάχτυλα του άτυχου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλωστε, ο πρίγκιπας Σαλμάν «πάντα έλεγε ότι θα κόψει τα δάχτυλα οποιουδήποτε του ασκούσε κριτική».

Το Middle East Eye είχε από χθες αποκαλύψει πως ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, «σωματοφύλακας» του πρίγκιπα Σαλμάν ήταν εκείνος που με μια μεγάλη βαλίτσα είχε περάσει ανενόχλητος από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης για να επιβιβαστεί, χωρίς έλεγχο, στο τζετ που τον περίμενε για να τον μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία.

Το τηλεφώνημα από τον πρίγκιπα διάδοχο

Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας περίπου στη 1 το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως συνελήφθη από τους 15 επίλεκτους πράκτορες. Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως λίγα λεπτά μετά μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Ο 33χρονος πρίγκιπας προσπάθησε να πείσει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο Κασόγκι επανέλαβε αυτό που κατά καιρούς έλεγε: πως δεν επρόκειτο να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία γιατί ήξερε πως θα τον φυλάκιζαν ή ακόμα και να τον δολοφονούσαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top