Σκοπιανό: Γλώσσα, ταυτότητα και αλυτρωτισμός στο τραπέζι!

Τα σκοπιανά βιβλία ιστορίας πρέπει να αλλάξουν

Ιστορία από την αρχή θα πρέπει να μάθουν οι Σκοπιανοί και να αφήσουν πίσω τους τις φαντασιώσεις ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Για να θεωρηθεί πετυχημένη η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα τρία μεγάλα αγκάθια, για αυτούς, που δεν είναι άλλα από τη γλώσσα, την ταυτότητα και το θέμα της μειονότητας.  

Το άρθρο 4 που ορίζει ότι η ιθαγένειά τους είναι μακεδονική, το άρθρο 7 που ορίζει τη γλώσσα τους ως "μακεδονική", από την οικογένεια των νοτιο - σλαβικών γλωσσών. 

Το βασικότερο, όμως όλων είναι το άρθρο 49 που με αυτό οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα "μακεδονικής μειονότητας", θέμα για το οποίο παλεύουν από το 1984. Παράλληλα εθνικιστές Σκοπιανοί εγείρουν θέμα αποζημιώσεων για περιουσίες που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό κράτος.  

«Σε ότι αφορά τη γλώσσα υπάρχει μια ήδη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες αναφορές από τα Σκόπια όπου θεωρούν ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί ως Μακεδονική Γλώσσα και ως υφίσταται Μακεδονική Γλώσσα, η οποία για τους γνωρίζοντες είναι παρά μόνο Βουλγαρικά με κάποιους ιδιωματισμούς και αλλαγές σε ότι αφορά τα Σκόπια» δήλωσε στο STAR o διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, κ. Φάνης Μαλκίδης.

Ένα ξεχωριστό και δύσκολο κεφάλαιο είναι τα σκοπιανά βιβλία ιστορίας που πρέπει να αλλάξουν. Για τους Σκοπιανούς ο Παύλος Μελάς είναι σφαγέας όπως γράφουν χαρακτηριστικά και οι μακεδονομάχοι δολοφόνοι. 

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρό κίνητρο για να διαλύσει τις Σκοπιανές φαντασιώσεις. 
 

 

 

Δείτε όλο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top