Η Σαουδική Αραβία «ομολόγησε» ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός

Στο πλευρό του Σαουδάραβα πρίγκιπα ο Ντόναλντ Τραμπ

Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρες μέρες ώστε η Σαουδική Αραβία να παραδεχθεί ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 

Με μια δήλωση τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας «ομολόγησε» τον θάνατο του Κασόγκι, ο οποίος επήλθε όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post «συνάντησε κάποια πρόσωπα μέσα στο προξενείο και ξεκίνησε ένας καυγάς που είχε σαν συνέπεια τον θάνατό του».

Φρικτός θάνατος: Τον έλιωσαν με οξύ και έθαψαν ό,τι είχε απομείνει σε δάσος

Ο "γιατρός του θανάτου" σκότωσε τον Κασόγκι: Του έκοβε ένα ένα τα δάχτυλα

Τεμάχισαν δημοσιογράφο ενώ ήταν ζωντανός - Υπέφερε για εφτά λεπτά

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έκανε επίσης γνωστό ότι απολύθηκε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών στρατηγός Αχμέντ Αλ Ασίρι και ο ανώτερος νομικός σύμβουλος του βασιλείου Σαούντ Αλ Κατάνι. 

Ο δημόσιος κατήγορος του κράτους ανέφερε ακόμα ότι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για την υπόθεση 18 ύποπτοι, όλοι υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας. 

Συστάθηκε επίσης ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία σε ένα μήνα θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της. Τέλος ανατέθηκε στον διάδοχο του θρόνου η αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση για τη δολοφονία του Κασόγκι οι αρχηγοί του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επέμεναν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την εξαφάνισή του. 

Στο πλευρό του πρίγκιπα ο Ντόναλντ Τραμπ

Μετά την ανακοίνωση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε μέσω Twitter να τη χαρακτηρίσει «σπουδαίο πρώτο βήμα» και να στηρίξει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, γράφοντας ότι δεν πιστεύει ότι γνώριζαν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου. 

«Μόλις μίλησα με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αρνήθηκε ότι είχε γνώση των όσων συνέβησαν μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν με τον υπουργό Εξωτερικός Μάικ Πομπέο και μου είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν σύντομα», έγραψε. 

Επίσης δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες του είπαν ψέματα και πρόσθεσε ότι δε θέλει, εάν επιβληθούν κυρώσεις στο Ριάντ να οδηγήσουν στην ακύρωση συμβάσεων για πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών από τις ΗΠΑ, στη σύμμαχο των Αμερικανών, Σαουδική Αραβία που αποτελεί το αντίβαρο στην επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή. 

Η στάση όμως αυτή του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει πάρα πολλά ερωτήματα, την ώρα μάλιστα που δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πήραν 100 εκατ. δολάρια από τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία. 

Το Ριάντ είχε υποσχεθεί να δώσει τα χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να γίνεται, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Τρίτη. Η χρονική στιγμή μάλιστα που έγινε η μεταφορά των χρημάτων σύμφωνα με τους New York Times εγείρει πολλά ερωτήματα ως μια προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να «μαζέψει» τη ζημιά από τις κατηγορίες ότι πράκτορες του βασιλείου ευθύνονται για την εξαφάνιση του Κασόγκι. 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της πληρωμής αυτής με τις συζητήσεις που είχε ο Μάικ Πομπέο με αξιωματούχους του Ριάντ για τον Κασόγκι. 

Πρώην διευθύντρια του Κασόγκι: «Μ@λ@κία η εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας»

«Μ@λ@κία» χαρακτήρισε τις εξηγήσεις για τη δολοφονία του Κασόγκι, η πρώην διευθύντριά του στη Washington Post Κάρεν Ατία. 

«Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν “πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά”. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή. Ο Κασόγκι ήταν ένας 60χρονος άνδρας. Τι είδους ίση “μάχη” θα μπορούσε να δώσει εναντίον 15 ανδρών; Και ποιος φέρνει μαζί του ένα πριόνι για κόκαλα σε μια “συζήτηση”; Η ηλιθιότητα της σαουδαραβικής εξήγησης σου μουδιάζει τον εγκέφαλο», έγραψε στο Twitter. 

Η διευθύντρια του Κασόγκι χαρακτήρισε επίσης την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας «προσβλητική» και αναρωτήθηκε: «Τι συνέβη στο πτώμα; Γιατί οι αξιωματούχοι είπαν ψέματα και δήλωσαν ότι έφυγε από το προξενείο; Τι στοιχεία έχουν για να στηρίξουν το γεγονός ότι υπήρξε καυγάς»;

Δυσπιστία και από πολιτικούς στις ΗΠΑ

Με επιφυλακτικότητα δέχθηκαν τις εξηγήσεις των αρχών της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Κασόγκι Αμερικανοί βουλευτές.

«Αν έλεγα ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό το νέο σαουδαραβικό αφήγημα για τον Κασόγκι, θα ήμουν πολύ συγκρατημένος», τόνισε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, προσθέτοντας «βρίσκω δύσκολο να πιστέψω ότι αυτή η νέα "εξήγηση" είναι αξιόπιστη ή ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε εν αγνοία του πρίγκιπα διαδόχου».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ αμφισβήτησε επίσης την αξιοπιστία της εκδοχής του παλατιού, κρίνοντας πως ακόμη κι «αν ο Κασόγκι ενεπλάκη σε καυγά με εκείνους που εστάλησαν για να τον αιχμαλωτίσουν ή να τον σκοτώσουν, έδινε μάχη για τη ζωή του. Το βασίλειο πρέπει να λογοδοτήσει. Εάν η κυβέρνηση δεν ηγηθεί, το Κογκρέσο πρέπει» να παρέμβει».

 «Πού είναι το πτώμα; Πρέπει να παραδοθούν αμέσως τα λείψανα στην οικογένεια του Κασόγκι, της οφείλεται, για να δοθεί τέλος στο μαρτύριο της», σχολίασε ο Έρικ Σουόλγουελ, Δημοκρατικός βουλευτής, μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η επίσημη εκδοχή των αρχών της Σαουδικής Αραβίας «αψηφά απόλυτα κάθε έννοια αξιοπιστίας» και ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την υπόθεση. 

«Οι Σαουδάραβες φαίνεται καθαρά ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να βρουν κάλυψη. Αλλά ήγειραν περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησαν και ο κόσμος δεν μπορεί επ' ουδενί να περιμένει τριάντα ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σαουδαραβική έρευνα», πρόσθεσε ο Μπλούμενταλ.

Άμεση, διεξοδική και διαφανή έρευνα ζητά ο Γκουτέρες

«Βαθιά ταραγμένος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες μετά την επιβεβαίωση από τις αρχές στο Ριάντ του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζητεί να διενεργηθεί «άμεση, διεξοδική, διαφανής» έρευνα για τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κασόγκι και να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών σε όσους ενέχονται στην υπόθεση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top