Το VMRO-DPMNE απέπεμψε τους βουλευτές που στήριξαν τον Ζάεφ

«Ζήτω η Μακεδονία - Ευχαριστώ και τους γενναίους του VMRO»

Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ μετά από την υπερψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση του VMRO στους… «αποστάτες» ήταν άμεση, αποπέμποντάς τους από το κόμμα. 

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής μετά από την ψηφοφορία στη Βουλή και αποφάσισε την αποπομπή των επτά βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση Ζάεφ. 

Συμφωνία των Πρεσπών: Eγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

«Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα, το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν με αυτό. Για αυτό η εκτελεστική επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως και τους απέκλεισε από το κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Όπως κατήγγειλε, σε κάποιους από αυτούς υποσχέθηκαν αμνηστία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρηματίστηκαν. 

«Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι, αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές τους», συμπλήρωσε.

Πριν από την ψηφοφορία άλλωστε το VMRO είχε καταγγείλει ότι πρόσφεραν έως και δύο εκατ. ευρώ σε βουλευτές του για να στηρίξουν την πρόταση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ζάεφ: «Γράψαμε ιστορία, ευχαριστώ τους γενναίους του VMRO»

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. 

«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία. Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο. Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας! Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ», είπε ο Ζόραν Ζάεφ και κατέληξε:

«Μια νέα αρχή κάνουμε σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε, με σύμμαχο το λαό μας, για το μέλλον της χώρας μας. Ζήτω η Μακεδονία. Να ζήσουν οι Μακεδόνες»!

Με την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

Το βράδυ της Παρασκευής μετά από ένα πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Βουλής των Σκοπίων, τελικά η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ υπερψηφίστηκε από 80 βουλευτές σε σύνολο 117.

Αμέσως ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη τον Σκοπιανό ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης ως ένα βήμα προς την κοινή επιτυχία των δύο ηγετών. 

Από την άλλη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος μέσω Twitter υιοθέτησε τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης για χρηματισμό βουλευτών γράφοντας:

«Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι».

Λίγο αργότερα σε έντονο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μίλε Μποσνιακόφσκι επέκρινε τον Έλληνα υπουργό γιατί υιοθέτησε fake news που έχει διαψεύσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top