Επιστρέφει η νόσος των τρελών αγελάδων;

Ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστρέφει Η Νόσος Των Τρελών Αγελάδων;

Ένα νέο περιστατικό που παραπέμπει στη νόσο των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε σε βρετανικό αγρόκτημα βοοειδών και εγείρει ανησυχία για επιστροφή της επιδημίας! Αν και εικάζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, παρόλα αυτά έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα στο αγρόκτημα που βρίσκεται στο Aberdeenshire.

Αυτό είναι το πρώτο άκουσμα για τη νόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το τελευταίο ξέσπασμα το 2015 στην Ουαλία, όταν η νόσος εντοπίστηκε σε νεκρή αγελάδα. 

Ο επίσημος αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 177 μέχρι σήμερα. Ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλική βλάβη εξαιτίας της νόσου των τρελών αγελάδων ήταν ο 19χρονος Stephen Churchill, το 1995. Την ίδια χρονιά, επικράτησε πανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σκοτώθηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια βοοειδή για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης.

Περισσότερα από 180.000 βοοειδή θεωρήθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια και η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή βρετανικού βοείου κρέατος μεταξύ του 1996 και του 2006.

Νέο «κρούσμα» της νόσου θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τους Βρετανούς αγρότες εν μέσω Brexit, καθώς κάτι τέτοιο θα «γονάτιζε» την αγορά.

Τι είναι η νόσος των τρελών αγελάδων;

Η νόσος των τρελών αγελάδων δεν οφείλεται σε μικρόβιο ή σε ιό αλλά σε μία πρωτεΐνη που ανήκει σε μία νέα ομάδα λοιμωδών παραγόντων που λέγονται prions. Τα prions ανακαλύφθηκαν το 1980 από τον Stanley Prusiner, ο οποίος βραβεύθηκε με βραβείο Nobel το 1997 γι' αυτό.

Πρόκειται για πρωτεΐνες, που μοιάζουν πάρα πολύ με τις πρωτεΐνες των ζώων και των ανθρώπων. Δεν περιέχουν DNA. Οι πρωτεΐνες αυτές διπλώνουν με ανώμαλο τρόπο και όταν ενωθούν με τις κανονικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου του ζώου τους προσδίδουν ανώμαλα τρισδιάστατα σχήματα. Μεταδίδονται όταν οποιοδήποτε άλλο είδος ζώου αλλά και ο άνθρωπος καταναλώσει μολυσμένο κρέας αγελάδας. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι επιδρά στον εγκέφαλο και τον συρρικνώνει, μεταλλάσσοντάς τον σε μέγεθος σφουγγαριού. 

Το πρώτο κρούσμα της νόσο των τρελών αγελάδων στην Ελλάδα, εντοπίστηκε σε γαλακτοπαραγωγική μονάδα της βόρειας Ελλάδας το 2001. Μετά από αυτό θανατώθηκαν ήδη 146 ζώα. Για περίπου μια δεκαετία υπήρχε μεγάλη αναστάτωση από τους καταναλωτές, οι οποίοι απέφευγαν συστηματικά το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από βοειδή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top