Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στον κόσμο: Οι «nazarenos» και τα αυτομαστιγώματα

Εντυπωσιακές λιτανείες και τελετουργικά που συμβολίζουν το «Θείο Δράμα»

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα σε όλο τον κόσμο

Το Πάσχα είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού. Εκτός από την Ελλάδα, όπου οι πιστοί το γιορτάζουν με κάθε επισημότητα και περίσσεια κατάνυξη, το Θείο Δράμα αναπαρίσταται και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη.

Από άκρη σ΄άκρη του κόσμου οι πιστοί τιμούν την Θεία Σταύρωση και την Ανάσταση με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ανάλογα με τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής.

Σεβίλλη: Οι «nazarenos» και οι μανδύες

Γνωστή και ως «Semana Santa» η «Μεγάλη Εβδομάδα» στην Ισπανία μένει αξέχαστη σε όσους έχουν την τύχη να την βιώσουν.

AP Photo/Fernando Vergara

Οι πιστοί φορώντας μάσκες, ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις. Οι μπάντες και τα άρματα-υπερπαραγωγή είναι στολισμένα με κεριά.

AP Photo/Fernando Vergara

Μπαρόκ αγάλματα αναπαριστούν βιβλικές σκηνές και γύρω τους εκατοντάδες «nazarenos», δηλοδή πιστοί με μανδύες και μάσκες.

Σαρδηνία: Το αρχαίο τελετουργικό από το 1501

Στο Alghero της Σαρδηνίας, τη Μεγάλη Εβδομάδα ή «Semana Santa», πραγματοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες ένα αρχαίο τελετουργικό, που «κρατά» από το 1501.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ντόπιοι και επισκέπτες παίρνουν μέρος στη γιορτή της Αποκαθήλωσης, όπου συμβολικά ο Χριστός κατεβαίνει από τον Σταυρό και αρχίζει το ταξίδι του σε όλο του Alghero μέσα στο φέρετρό του. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική και υποβλητική λιτανεία, όπου το μόνο που ακούγεται είναι οι ύμνοι.

Ρώμη: Ηθοποιοί αναπαριστούν τη ζωή του Θεανθρώπου 

Πλήθος πομπών και παραστάσεων εμπνευσμένων από τους μεσαιωνικούς χρόνους, πραγματοποιούνται ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ηθοποιοί απαγγέλουν αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης και συνεχίζουν με αναπαράσταση της ζωής του Χριστού. Από τη Γέννηση μέχρι τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας πραγματοποιεί τη θεία λειτουργία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.

AP Photo/Andrew Medichini

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται πομπή, όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί περπατούν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση. Κάποιοι, μάλιστα, κουβαλούν τον δικό τους σταυρό. 

AP Photo/Andrew Medichini

Φιλιππίνες: Σταυρώνονται και αυτομαστιγώνονται

Στις Φιλιππίνες δεκάδες πιστοί επιλέγουν ανήμερα της Μ. Παρασκευής να σταυρωθούν, όπως ο Χριστός. Αναπαριστούν το Θείο Δράμα. Καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια τους στον σταυρό.

AP Photo/Aaron Favila, File

Πάνω από 10.000 θεατές παρακολουθούν αυτό το σκληρό έθιμο, με το οποίο η αν και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία δε συμφωνεί, καθώς θεωρεί πως αποτελεί διαστρέβλωση του πασχαλινού μηνύματος.

AP Photo/Aaron Favila, File

Εκτός από τους πιστούς που σταυρώνονται, υπάρχουν και εκείνοι που αυτομαστιγώνονται με κοτσάνια και φύλλα μπαμπού για να δηλώσουν με αυτόν τον τρόποο τη μετάνειά τους. 

Φλωρεντία: Το κάψιμο του Κάρου

Στη Φλωρεντία λαμβάνει χώρα του κάψιμο του Κάρου, ή αλλιώς… το Scoppio del Caro. Πρόκειται για μια κατασκευή που φτάνει τα εννέα μέτρα και δημιουργήθηκε πριν από 500 χρόνια. Το Κάρο στήνεται στην πλατεία του Καθεδρικού, αλλά δεν καίγεται με πραγματική φωτιά. Αυτό που συμβαίνει, είναι ένα υπερθέαμα βεγγαλικών, κατά την διάρκεια του οποίου οι καμπάνες του Giotto ηχούν χαρμόσυνα. Σύμφωνα με την παράδοση, η καύση του εξασφαλίζει μια καλή σοδειά για τη χρονιά που έρχεται.

AP Photo/Francesco Bellini
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top