Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στη «Νύχτα Ανάγνωσης» της UNESCO

Εκδήλωση για την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση

Μια σπουδαία εκδήλωση για την προώθηση του διαβάσματος και την ισότιμη πρόσβαση των προσφύγων στην εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Συνάντηση Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του παγκόσμιου ετήσιου θεσμού «Νύχτα Ανάγνωσης», που ξεκίνησε το 2017 και ήδη πραγματοποιείται σε 32 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Στο πλαίσιο της «Νύχτας Ανάγνωσης» υλοποιούνται διάφορες δράσεις σε διεθνείς οργανισμούς, σχολεία, βιβλιοθήκες και φορείς ανά τον κόσμο με στόχο την προώθηση του διαβάσματος καθώς και τη διάδοση μηνυμάτων ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που προωθούνται μέσω των βιβλίων.  Η φετινή «Νύχτα Ανάγνωσης» ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τη πρόσβαση όλων στην μάθηση και την ανάγνωση έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινωνίες χωρίς ανισότητες, ανοιχτές σε όλους.

Μαρία Διαμαντοπούλου, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Hedva Ser, Ernesto Ottone Ramirez

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά η εν λόγω εκδήλωση φιλοξενείται στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι, και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο της αποστολής του για την παιδεία, τον πολιτισμό και την στήριξη των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι πρόσφυγες, αγκάλιασε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.

To παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Γενικός Υποδιευθυντής της UNESCO, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, κύριος Ernesto Ottone Ramirez, η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου, η διεθνούς φήμης γλύπτρια και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Hedva Ser, συγγραφείς και καλλιτέχνες, ενώ η κυρία Βαρδινογιάννη πραγματοποίησε την εισαγωγική ομιλία της εκδήλωσης.

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

«Οι λέξεις, ακριβώς όπως η φαντασία μας, δεν έχουν σύνορα.  Και η ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζεται είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε να γράφει.  Κάθε βιβλίο είναι ένας ολόκληρος κόσμος.  Ένας κόσμος δίχως σύνορα.  Αυτός ο κόσμος χωρίς σύνορα ήταν και το όραμα πίσω από τη δημιουργία αυτού του θεσμού.  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν τιμά απλά την ανάγνωση, αλλά πάνω από όλα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού κόσμου, όπου όλοι έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο βιβλίο» σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα,  η κυρία Βαρδινογιάννη στην ομιλία της.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Επέτειο «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020» τονίζοντας την αξία της ιστορικής μελέτης και γνώσης:  «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι δύο ιστορικά γεγονότα ορόσημα.  Αν οι Έλληνες δεν είχαν επιτύχει το θρίαμβο της Σαλαμίνας, ο Δυτικός πολιτισμός όπως τον γνωρίζουμε δεν θα ήταν ο ίδιος. Γιατί χάρη σε αυτή την νίκη άνθισαν οι αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες είναι ζωντανές ακόμα και σήμερα.  Και είναι ζωντανές χάρη στην καταγραφή της ιστορίας» είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.

H Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη κατά την επίσκεψή της σε ένα από τα περίπτερα της εκδήλωσης

Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα η κυρία Βαρδινογιάννη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Audrey Azoulay, η κυρία Azoulay ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ο αντίστοιχος θεσμός και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top