Χριστούγεννα στο Σύνταγμα - Πώς στολίστηκε τα τελευταία 23 χρόνια!

Ρόδες, καραβάκια, ρεκόρ γκίνες, επεισόδια

Τα τελευταία 23 χρόνια το Σύνταγμα στο κέντρο της Αθήνας φοράει τα γιορτινά του την εποχή των Χριστουγέννων!

Κάθε χρόνο βλέπουμε και κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, την οικονομική κατάσταση αλλά και τον εκάστοτε Δήμαρχο…Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν… είδαμε χριστουγεννιάτικα δέντρα σε μέρες ευημερίας, σε περιόδους κρίσης, δέντρα που μπήκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, δέντρα που φυλάσσονταν από ΜΑΤ και έγιναν ολοκαύτωμα, δέντρα που έδωσαν τη θέση τους σε καραβάκια και ρόδες...

Χριστούγεννα στην Αθήνα του 2000 

Το millennium ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης εκείνη την εποχή. Αλλάζοντας χιλιετία η Αθήνα φόρεσε τα καλά της και έλαμψε στην κυριολεξία!  Τότε ήταν Δήμαρχος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Αθήνα στόλισε το πιο ψηλό δέντρο της Ευρώπης (31 μέτρα)! Μάλιστα, μπήκε στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες ως το ψηλότερο στην Ευρώπη.

Χριστούγεννα του 2001

Τα 50.000 λαμπιόνια έγιναν 100.000, ο κορμός των 31,5 μέτρων έγινε 40, ενώ η γιρλάντα των 60 χιλιομέτρων έγινε ειδική παραγγελία.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του 2002

Χριστούγεννα του 2003 

Επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, το Σύνταγμα έζησε εξίσου λαμπερές στιγμές. Πολλοί θυμούνται τους στολισμούς της συγκεκριμένης 4ετίας ως τους καλύτερους στολισμούς της πλατείας Συντάγματος.

Η «Ζαχαρούπολη» έμοιαζε λες και είχε βγει από σκηνικό παραμυθιού. Το μαγευτικό καρουζέλ δέσποζε στην πλατεία εντυπωσιάζοντας άπαντες.

Τα μικρά χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, το καρουζέλ και τα χιλιάδες λαμπιόνια, συνέθεταν ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με το Σύνταγμα να μετατρέπεται εκείνη την περίοδο στον αγαπημένο προορισμό όλων των οικογενειών.

Το χριστουγεννιάτικο Σύνταγμα το 2004

Χριστούγεννα στην Αθήνα το 2005 - Η ζαχαρένια πόλη

Χριστούγεννα 2006

Η πλατεία Συντάγματος του 2007 - Λίγο πριν την κρίση... τέλος η Ζαχαρούπολη!

Χριστούγεννα στην Αθήνα χωρίς τη Ζαχαρούπολη. Στην Αθήνα προ κρίσης, ο τότε δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι τα ζαχαρόσπιτα δε θα ξαναστηθούν, εάν δε βρεθούν χορηγοί που θα διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα τους.

Χριστούγεννα του 2008 λίγο μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το κέντρο της πόλης έμοιαζε με πεδίο μάχης– Το δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες

Τα Χριστούγεννα του 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Αθήνα. Στις 6 Δεκέμβρη δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τον αστυνομικό Κορκονέα και το κέντρο της πόλης έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη.

Τότε δήμαρχος ήταν ο Νικήτας Κακλαμάνης. Το δέντρο κάηκε στα επεισόδια, ενώ όταν αντικαταστάθηκε, φρουρούταν από άνδρες των ΜΑΤ.

Έξι αστυνομικοί, τρεις από κάθε πλευρά του δέντρου (σε μία απόσταση μερικών μέτρων δεξιά και αριστερά) επιστρατεύθηκαν για τη φύλαξη του δέντρου από τυχόν νέα απόπειρα βανδαλισμού

«Οικολογικά» τα Χριστούγεννα του 2009

Το 2009, o Νικήτας Κακλαμάνης έστησε ένα εναλλακτικό, οικολογικό δέντρο στο κέντρο της πόλης ! Το δέντρο ήταν φτιαγμένο από 250 φυσικά έλατα που μετά τις γιορτές μεταφέρθηκαν για να φυτευθούν σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής!

Χριστούγεννα του 2010

Εκείνα τα Χριστούγεννα στην Αθήνα είχε στολιστεί με έναν... ιδιαίετρο τρόπο θα λέγαμε το πιο κακόγουστο δέντρο της δεκαετίας σίγουρα!

Χριστούγεννα του 2011 στην Ελλάδα της κρίσης – Ο στολισμός «μιλάει» από μόνος του

Η χώρα είναι βυθισμένη στην κρίση και αυτό φαίνεται παντού. Τότε Δήμαρχος στην Αθήνα ήταν ο Γιώργος Καμίνης. Ο λιτός στολισμός στην πλατεία Συντάγματος, στις 13 Δεκεμβρίου του 2011 τα λέει όλα.


Χριστούγεννα το 2012 - Η κρίση συνεχίζεται...

Μετά το περσινό «τίποτα», ακολούθησε ένα στολισμένο κουτί αντί για δέντρο...

Μακράν ο πιο ακατανόητος στολισμός!

Ένα καραβάκι για τα Χριστούγεννα του 2013

Τις επόμενες 2 χρονιές ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, επέλεξε να στολίσει ένα καράβι. Διαφορετικό σκηνικό, σίγουρα καλύτερο από τους δύο προηγούμενους.


Από ψηλά έμοιαζε με ένα καράβι σε μια θάλασσα αστεριών.

Λιτός ο στολισμός τα Χριστούγεννα του 2014 - Παρόμοιος με τον περσινό

Χριστούγεννα 2015

Ο Γιώργος Καμίνης αποφάσισε να επαναφέρει το κλασσικό δέντρο αλλά κράτησε τον μπλε φωτισμό...

Χριστούγεννα 2016: Σάλος με τη ρόδα και παρατράγουδα!

Tα Χριστούγεννα του 2016 ήταν κάπως επεισοδιακά. Ο Γιώργος Καμίνης εξακολουθεί να είναι ο Δήμαρχος στην Αθήνα και θέλησε να κάνει τη διαφορά βάζοντας μία τεράστια ρόδα αντί για δέντρο στην πλατεία του Συντάγματος! Ωστόσο, δε λειτούργησε ποτέ για λόγους ασφαλείας και είχε προκαλέσει πολλά σχόλια. Τελικά ξηλώθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς.

Χριστούγεννα 2017: Μεταλλική κατασκευή ξανά

Μεταλλικό δέντρο στην Αθήνα. Το 2017 και το 2018 ο δήμος αποφασίζει να στολίσει μια κατασκευή που δείχνει εντυπωσιακή τη νύχτα, την ημέρα ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλόγουστα!

Χριστούγεννα 2018

Το ίδιο δέντρο με το περσινό, μόνο που προστέθηκαν πάρα πολλά φωτάκια στα γύρω δέντρα, τα οποία δεν ήταν και τόσο όμορφα...

Χριστούγεννα 2019

Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τους συνεργάτες του ετοίμασαν για το 2019 κάτι εντυπωσιακό και πολύ καλόγουστο!

Χριστούγεννα 2020

Τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν τα πιο διαφορετικά που έχουμε ζήσει, αφού η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τις ζωές μας ριζικά. Η μάσκα, οι αποστάσεις, η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Παρόλαυτα και φέτος η Αθήνα φόρεσε τα καλά της, το Σύνταγμα στολίστηκε με λαμπιόνια και το καθιερωμένο δέντρο πήρε ξανά τη θέση του, όπως κάθε χρόνο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και οι υπεύθυνοι του Δήμου φρόντισαν να γεμίσουν το κέντρο της πόλης με λαμπάκια και το κλίμα να γίνει γιορτινό, παρά τις δύσκολες μέρες...

Χριστούγεννα 2021

Το έλατο που στολίστηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ήρθε από το Καρπενήσι και έχει ύψος 19 μέτρα, ενώ στο Σύνταγμα άναψαν συνολικά 350.000 λαμπάκια.

Χριστούγεννα 2022

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα πρώτα με σχεδόν καθόλου μέτρα για τον κορωνοϊό. Η μάσκα είναι προαιρετική στους κλειστούς χώρους (με εξαίρεση τα ΜΜΜ) και οι πολίτες περιμένουν πώς και πώς να απολαύσουν ορισμένες στιγμές χαλάρωσης με μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα.

Στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο φωταγωγήθηκε την Πέμπτη (1/12) επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη σε μια εντυπωσιακή τελετή με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά. Το έλατο, βάρους 6 τόνων περίπου, έφθασε στην Αθήνα από το Καρπενήσι. Φωτίζεται από 40.000 λαμπάκια, μήκους 5 χλμ. και διακοσμείται με εκατοντάδες μπάλες και στολίδια, αποτελώντας ήδη το ιδανικό φόντο για instagram-ικές selfies.

Χριστούγεννα 2023

 Το κέντρο της Αθήνας υποδέχτηκε τα Χριστούγεννα και φέτος με τη φωταγώγηση του δένδρου στην πλατεία Συντάγματος.

Το έλατο που κοσμεί την πλατεία Συντάγματος για τα φετινά Χριστούγεννα μεταφέρθηκε από το Καρπενήσι και είναι ύψους 17 μέτρων. Φέρει συνολικά 24.000 φωτάκια τύπου led, ενώ εκατοντάδες στολίδια και μπάλες κρέμονται από τα κλαδιά του.

Η εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου της Αθήνας ξεκίνησε στις 18:00 και ο απερχόμενος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα παρέα με χιλιάδες Αθηναίους, υπό βροχή. Την εκδήλωση παρουσίασαν η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος.

Πριν ανάψουν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, ο Δώρος Δημοσθένους και η Πέννυ Μπαλτατζή ερμήνευσαν διασκευές αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών σε μια σύμπραξη με την Athens Big Band.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top