Από διφθερίτιδα προήλθε τελικά ο θάνατος του 8χρονου

Τι αναφέρει η γνωμάτευση εξειδικευμένου βρετανικού εργαστηρίου

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων τoυ Star το χρονικό της υπόθεσης με τον 8χρονο

Από διφθερίτιδα προκλήθηκε ο θάνατος του 8χρονου αγοριού, που πριν από μερικές ημέρες άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Εξειδικευμένο εργαστήριο της Αγγλίας στο οποίο είχε σταλεί δείγμα, αναφέρει στη γνωμάτευσή του που κοινοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, πως το αγοράκι είχε μολυνθεί από τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας. 

Διφθερίτιδα: Φως στα αίτια θανάτου του 8χρονου από εργαστήριο της Αγγλίας

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Εθνικός Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί 8 ετών που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγλαΐα Κυριακού» με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις».

Παράλληλα με αφορμή αυτό το σποραδικό περιστατικό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανατροπή: Ο 8χρονος είχε εμβολιαστεί για διφθερίτιδα με όλες τις δόσεις!

Το παιδί είχε κάνει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το βιβλιάριο του 8χρονου δείχνει ξεκάθαρα ότι έκανε και τις πέντε δόσεις του εμβολίου DTap, το οποίο προστατεύει από διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη. Οι τρεις πρώτες δόσεις έγιναν σε ηλικία κάτω του έτους στο πρώτο ίδρυμα που φιλοξενείτο το αγόρι και οι υπόλοιπες δύο στο δεύτερο ίδρυμα που μεταφέρθηκε αργότερα. Τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόταν σε ανάδοχη ελληνική οικογένεια. 

Τι είναι η διφθερίτιδα

Όπως αναφέρει το Wikipedia, η διφθερίτιδα μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή της εξαρτάται από την επιμόλυνσή της από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας: Η νόσος χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top