Μεταναστευτικό : «Ναι» του περιφερειάρχη ΒΑ Αιγαίου στα κλειστά κέντρα

«Συνεργάσιμοι» οι υπόλοιποι περιφερειάρχες

Συνέντευξη στον Μιχάλη Λαγάνη για το star.gr

Συναινετικός, ως προς τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, εμφανίστηκε, μιλώντας στον Μιχάλη Λαγάνη για το star.gr, o Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι απαραίτητες προυποθέσεις είναι να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές και τα νέου τύπου κέντρα να γίνουν μακριά από τον αστικό ιστό, ενώ τόνισε, ότι δε τίθεται θέμα αντισταθμιστικών οφελών για τους κάτοικους των νησιών, που όλα αυτά τα χρονιά έχουν σηκώσει το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό που απαιτείται από τις τοπικές κοινωνίες, είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η ομαλότητα στον κοινωνικό ιστό.

Χώροι για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης υπάρχουν, αρκεί όλες οι χθεσινές εξαγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων να μην παραμείνουν σχέδια επί χάρτου.

Το σχέδιο «ενδοχώρα»: Η κυβέρνηση επιμένει στην αποσυμφόρηση των νησιών

«Μασάζ» Μητσοτάκη στους Περιφερειάρχες για το προσφυγικό: Θέλω αλληλεγγύη

Επίσης, όπως ανέφερε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αν στα νέα κέντρα κράτησης θα μεταφέρονται οι νεοεισερχόμενοι ή και οι ήδη παρόντες στα hotspots, που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «ευάλωτες ομάδες» ή εκκρεμεί η εξέταση της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου. 

Ο κ. Μουτζούρης χαρακτήρισε «συνεργάσιμους» τους υπολοίπους περιφερειάρχες. Το πρόβλημα, όμως, των αντιδράσεων που παρατηρούνται από μερίδα πολιτών στην ενδοχώρα, όσον αφορά τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημοτικούς φορείς των συγκεκριμένων περιοχών.

Μεταναστευτικό: Σε πέντε νησιά του Αιγαίου τα πρώτα κλειστά κέντρα

Μεγάλος ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, στη Μόρια βρίσκονται περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες (17.000 συνολικά ) και άλλες περίπου 6.000 με 7.000 χιλιάδες άνθρωποι στη Χίο και τη Σάμο.

Μόνο χθες έφθασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 270 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ποια η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαχείρηση των μεταναστευτικών ροών

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, για άρνηση της τουρκικής ακτοφυλακής να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, ως προς την αναχαίτιση των ροών από τα μικρασιάτικα παράλια, ο κύριος Μουτζούρης υποστήριξε ότι, βάσει της ενημέρωσης που έχει από Έλληνες αξιωματικούς του Λιμενικού, η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top