Μεταναστευτικό: Σε πέντε νησιά του Αιγαίου τα πρώτα κλειστά κέντρα

Έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους

Από πέντε έως δέκα προ-αναχωρησιακά κέντρα προσφύγων και μεταναστών προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Πρώτα θα δημιουργηθούν νέα κέντρα στα νησιά του βορειοανατοιλικού Αιγαίου και στη συνέχεια θα έχουμε ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει παλιές βιομηχανικές μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να είναι το πάρκινγκ της Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες.  

Σε πέντε νησιά του Αιγαίου τα πρώτα κλειστά κέντρα

Στο οροπέδιο στην περιοχή Ζερβού, 5,5 χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ της Σάμου, έχει επιλεγεί να δημιουργηθεί  το προ-αναχωρησιακό κέντρο, το οποίο θα είναι έτοιμο  μέχρι το τέλος του έτους.

«Με ικανοποίηση ακούσαμε και από τον Πρωθυπουργό ότι θα είναι κλειστή, διότι αυτό ήταν σημείο διεκδίκησης της τοπικής κοινωνίας και το δεύτερο, ότι δεν θα υπάρχουν δυο δομές στο νησί μας.», δήλωσε ο δήμαρχος της Σάμου.

Στην χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες, συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα  στην Λέσβο, την Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω. 

«Μασάζ» Μητσοτάκη στους Περιφερειάρχες για το προσφυγικό: Θέλω αλληλεγγύη

«Δεν δεχόμαστε κλειστές φυλακές στο νησί» 

«Θα μας βρουν απέναντί τους. Είχαμε παλιότερα φυλακές με τους πολιτικούς κρατούμενους, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε ξανά φυλακές. Είναι μια απόφαση την οποία καταδικάζω. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν ερήμην ημών. Τι θα πει όχι στη Ρόδο, όχι στη Σύμη; Το κάθε νησί το βάρος που του αναλογεί.», λέει ο δήμαρχος Λέρου, ο οποίος διαφωνεί με την δημιουργία κλειστού κέντρου στο νησί.

Ξεσηκώθηκαν μετανάστες στη Ρόδο

Στη Ρόδο, 60 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες,  που κρατούνται σε χώρο του Λιμεναρχείου, ανέβηκαν σε ταράτσα, ζητώντας να τους αφήσουν να φύγουν από το νησί το ταχύτερο δυνατό.

Συνεχίζονται οι απειλές της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει για μια ακόμη φορά την Ευρώπη,  χρησιμοποιώντας τους μετανάστες. Όπως ισχυρίζεται, η χώρα του έχει πάρει 3 δις, ενώ ο ίδιος έχει ξοδέψει 40 δις δολάρια. 

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα

Νέα επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν με drones «δολοφόνους»

«Αυτοί που παίζουν θέατρο ελευθερίας και ευημερίας πίσω από τα τείχη που έχουν χτίσει, όταν θα πέσουν στα κεφάλια τους τα πολυτελή σπίτια που έχτισαν , τότε θα καταλάβουν καλά το πως αισθάνονται σήμερα οι άνθρωποι. Όμως τότε θα είναι αργά», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης : «Η Ελλάδα δεν είναι πάρκινγκ μεταναστών»

«Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται, ταυτόχρονα, να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα, ως βολικούς χώρους «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο.», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργος.

Η  κυβέρνηση  είναι έτοιμη να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού, το οποίο θα δίνει βαρύτητα στην θωράκιση των θαλασσίων  συνόρων με drones, ενώ θα ενισχυθούν και οι συνοριοφύλακες στον Έβρο με 400 νέες προσλήψεις.

Δείτε αναλυτικά το μεσημεριανό δελτίο του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top