Καιρός: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η «Βικτώρια»

Εικόνες καταστροφής σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Με άγριες διαθέσεις έφτασε η «Βικτώρια», η οποία σφυροκόπησε με τη μανία της, το Ιόνιο, ενώ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στην Αττική. Σπίτια καταπλακώθηκαν από λάσπη στην Κεφαλονιά και μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Κέρκυρα.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Τα ξημερώματα οι αστραπές και οι βροντές στην Αττική σήκωσαν στο πόδι τους Αθηναίου, κάνοντας τη νύχτα μέρα. Αυτή την ώρα η κατάσταση μπορεί να δείχνει καλύτερη, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επιμείνουν και σήμερα. 

Η λεωφόρος Ποσειδώνος πλημμύρισε το πρωί, καθώς ξεχείλισαν βουλωμένα φρεάτια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα υπόγεια κάποιων κτιρίων. 

Οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τη «Βικτώρια» αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως σήμερα το βράδυ. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κρήτη. 

Πιο αναλυτικά, από το μεσημέρι η «Βικτώρια» θα… «δείξει τα δόντια της» στο κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες και σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Μετά το μεσημέρι μάλιστα είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η Αττική, ενδεχομένως και το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το meteo.gr μέσα σε περίπου οχτώ ώρες έπεσαν στην Ιθάκη 71 χιλιοστά βροχής. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 15 κλήσεις, ενώ σε επτά περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει για την άντληση υδάτων. 

Χάος στην Κέρκυρα – Κλειστά σήμερα τα σχολεία

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κέρκυρα, όπου το πέρασμα της «Βικτώριας» ήταν καταστροφικό. 

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αφού από το μεσημέρι της Τρίτης έβρεχε καταρρακτωδώς. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό δρόμων από δέντρα και κλαδιά, αλλά και για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια. 

Μεγάλες οι καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα - φωτογραφία: corfupress.gr

Ένας οδηγός εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί, ενώ κορμοί δέντρων έπεσε πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. 

Από του θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν δέντρα και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα - φωτογραφία: corfupress.gr

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν επίσης στο οδικό δίκτυο του νησιού. Σήμερα, με απόφαση των τριών δημάρχων του νησιού σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νησιού. 

Κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στην Κεφαλονιά. Με το πρώτο φως της μέρας η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Το χωριό Νυφί έχει σχεδόν «θαφτεί» από τα φερτά υλικά που έφερε ο χείμαρρος. 

Πέτρες και λάσπη έχουν κλείσει δρόμους και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και σπίτια. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι κάτοικοι δεν μπορούν καν να βγουν στα μπαλκόνια τους και είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. 

Απελπιστική η κατάσταση και στην Αγία Ευφημία, που για τρίτη φορά πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και ζητούν να βρεθεί λύση που θα αποτρέπει τις πλημμύρες του χωριού. 

Κατέρρευσε διάβαση στα Χανιά

Η κακοκαιρία έπληξε και τα Χανιά. Στην περιοχή Αλικιανός στον Πλατανιά υποχώρησε μέρος πρόχειρης διάβασης που συνδέει το χωριό με την ενδοχώρα, ενώ από τον δήμο συνιστάται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο προς τα χωριά Πατελάρι και Κουφός, καθώς έχουν γίνει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία του δικτύου. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2019 είχε καταστραφεί η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στην ίδια περιοχή από τη θεομηνία που είχε πλήξει την Κρήτη. 

Στο Ρέθυμνο βρέχει από χθες το βράδει, δημιουργώντας προβλήματα στον Βόρειο Οδικό Άξονα, αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σήμερα νωρίς το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Ρεθύμνου προς τα Χανιά γινόταν με μεγάλη δυσκολία, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. 

Στα Μυριοκέφαλα του Δήμου Ρεθύμνης έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις σε πρανή και υπερχείλιση του ποταμού και έχει κλείσει το ένα ρεύμα του επαρχιακού δικτύου. 

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης, Δημήτρης Λελεδάκης, καλεί μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τους διερχόμενους οδηγούς να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν -εάν έχουν επιλογή διέλευσης- τα σημεία όπου υπάρχουν μικροί χείμαρροι και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τα Χανιά και λιγότερο το Ρέθυμνο, χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα ή να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτική πρόγνωση για τον καιρό σήμερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Εξασθένηση των φαινομένων αρχικά στη δυτική και μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην
ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Εξασθένηση των φαινομένων μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική Κρήτη και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που από το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη 14-11-2019

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδοως προς τις μέγιστες τιμές.

Πηγή: inkefalonia.gr, flashnews.gr

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top