Αυτά είναι τα δύο ελληνικά προϊόντα που θα κατακτήσουν την κινεζική αγορά

Τα πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Κίνας δημιουργούν νέες ευκαιρίες

Ο νέος «δρόμος του μεταξιού» είναι στρωμένος με το χρυσάφι της ελληνικής γης, δηλαδή τον κρόκο Κοζάνης. Τα πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τον κρόκο αλλά και τα ασύγκριτης ποιότητας ελληνικά ακτινίδια.

«Για να καλύψει τις ανάγκες της, η Κίνα εδώ και 100 χρόνια εισάγει μόνο απο το Ιράν. Εμείς σπάμε αυτό το μονοπώλειο. Αυτό σημαίνει προσλήψεις, άνθρωποι που θα μπουν περισσότεροι για δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας.

Ήδη η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο 3,5 τόνους κρόκου Κοζάνης με τα έσοδα να φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Όμως η Κίνα αποτελούσε αχαρτογράφητο τοπίο. Αντίθετα οι καλλιεργητές ακτινιδίων στην Πιερία, έχουν ήδη εξερευνήσει εδώ και λίγα χρόνια τις αγορές της χώρας του μεταξιού. 

Στη μεγαλύτερη ομάδα παραγωγών ακτινιδίων της Ελλάδας «Ζευς», 350 αγρότες εξάγουν κάθε χρόνο 6,5 χιλιάδες τονους ακτινιδίων σε Ευρώπη, Αμερική, Νότιο Αφρική και Κίνα. Μετά την τελευταία συμφωνία της χώρας μας με την Κίνα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.

Στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, ξεφόρτωσαν μια παρτίδα με ακτινίδια, τα οποία κατέφθασαν από την Άρτα, μια περιοχή η οποία αναμένεται να αποκτήσει μεγάλη δυναμική εξάγοντας το συγκεκριμένο φρούτο προς τις αγορές της Κίνας.

Οι παραγωγοί εξηγούν ότι και ο κρόκος και τα ελληνικά ακτινίδια έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς η ποιότητά τους ευνοείται από το κλίμα της Ελλάδας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 

 

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top