Παρά το Brexit οι Έλληνες μεταναστεύουν στη Βρετανία

Αυξητική τάση της μεταναστευτικής ροής προς τη χώρα από το 2010 και μετά

Βρετανία

Η Βρετανία παραμένει για τους Έλληνες ένας ελκυστικος τόπος μετανάστευσης, παρά το επικείμενο Brexit. 

Από το 2010 και μετά (κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα) παρατηρείται μία αυξητική τάση της μεταναστευτικής ροής προς τη χώρα, η οποία -με βάση τις εγγραφές που γίνονται για την έκδοση του Αριθμού Εθνικής Ασφάλειας- φαίνεται να τετραπλασιάζεται σε σύγκριση με την περίοδο προ κρίσης. 

Ημέρα κρίσης για το Brexit: Αποφασίζεται το μέλλον της Βρετανίας

Η αύξηση είναι συνεχόμενη από το 2010 μέχρι το 2016. Τότε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, προκάλεσε μία ελάχιστη μείωση που δεν περιόρισε, ωστόσο, τη ροή.

Στους 75.000 οι Έλληνες της Μ. Βρετανίας

Το 2018, οι Έλληνες μετανάστες -ενήλικες και ανήλικοι- που ζουν ή εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζονται σε 75.000, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται περίπου 10.135 φοιτητές, όλων των επιπέδων. Από αυτούς οι περίπου 55.000 φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα τα τελευταία οχτώ χρόνια. Εξάλλου, με βάση την απογραφή του 2011 της Βρετανίας καταμετρήθηκαν 35.000 Έλληνες να ζουν στη χώρα, από τους οποίους οι περίπου 12.000 ήταν φοιτητές.

«Η Βρετανία εμφανίζεται να είναι ένας κύριος προορισμός της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης. Ουσιαστικά μαζί με τη Γερμανία, από κοινού, φιλοξενούν το ήμισυ των μεταναστών που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και αναπληρωτής συντονιστής του προγράμματος για την Ελληνική Διασπορά, Μανώλης Πρατσινάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα -πάνω από 17%- μέχρι σήμερα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, και η έλλειψη ελπίδας για καλύτερη ζωή και ευκαιρίες κατά την περίοδο της κρίσης, έστειλαν περισσότερο από μισό εκατομμύριο Ελλήνων στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μία νέα ζωή. 

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το 70% των ενήλικων μεταναστών, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ η μεταναστευτική ροή μεταξύ ανδρών και γυναικών φαίνεται να είναι ισορροπημένη (50%- 50%).

Παράλληλα, με βάση στοιχεία από το Labour Force Survey, η πλειονότητα των Ελλήνων (60%) εργάζεται σε επαγγέλματα που ανήκουν στην κατηγορία professionals (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι) και semi professionals (βοηθοί επαγγελματιών).

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια αυξητική τάση στον αριθμό όσων εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης (25%).

Τα στοιχεία προέρχονται από μία μεγάλη, πολυεπίπεδη έρευνα για τη Σύγχρονη Ελληνική Διασπορά ανά τον κόσμο (The Greek Diaspora Project), που διεξάγει τα τελευταία τρία χρόνια το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα το κέντρο Μελετών Ανατολικής Ευρώπης (SEESOX- South East European Studies at Oxford).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top