Σάμος και Λέσβος «βράζουν» - Ασφυκτιούν από πρόσφυγες και μετανάστες

Αποκλειστικές εικόνες Star από διάσωση του τουρκικού λιμενικού

Τα νησιά βράζουν. Ασφυκτιούν από πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Μόρια ο αριθμός ξεπέρασε το ρεκόρ της τετραετίας. Στη Σάμο οι μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους. Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν απεγνωσμένα λύση.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σάμος

Πρόσφυγες και μετανάστες ξεχύνονται στους δρόμους της Σάμου. «Η κατάσταση είναι άθλια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από αυτό το νησί» λέει μετανάστης

Το κέντρο υποδοχής ασφυκτιά. Το νησί σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος. Κάτοικοι και μαθητές ζητούν άμεσα λύση.  Ο Δήμος προχωρά σε λουκέτο. Τη Δευτέρα κλείνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Από κει και πέρα θα γίνει ξανά σύσκεψη τη Δευτέρα και ανάλογα θα πράξουμε για κλιμάκωση κινητοποιήσεων» σημειώνει ο Γιώργος Διονυσίου, αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Η κατάσταση τεταμένη. Οι αρχές σήμερα προχώρησαν στη σύλληψη άλλων δυο ατόμων για τον εμπρησμό στο Κέντρο Υποδοχής, ενός 15χρονου ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κι ενός 19χρονου για εμπρησμό. Έχουν ταυτοποιήσει άλλα 11 άτομα.

Αποκλειστικές εικόνες από διάσωση μεταναστών

Στο νησί  το πρωί έφθασε κι άλλη βάρκα με μετανάστες όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες. Και δεν είναι η μόνη. Η απεσταλμένη του Star στα τουρκικά παράλια, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, επιβιβάστηκε στο σκάφος 3 - 10 του τουρκικού λιμενικού και κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες από διάσωση μεταναστών.

Όπως μας αποκάλυψαν άντρες της τουρκικής ακτοφυλακής οι διακινητές τους καλούν σε διάσωση έτσι ώστε τη στιγμή της επιχείρησης, από άλλες θαλάσσιες διόδους να περάσουν βάρκες με άλλους μετανάστες.

Μυτιλήνη

Το αποτέλεσμα; Οι αριθμοί των προσφύγων να χτυπούν ρεκόρ όπως στη Μόρια όπου έφθασαν τις 14.000. Το πρόβλημα συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στη Μυτιλήνη που συνεδρίασε χθες το βράδυ. Παρόντες στη συνεδρίαση κάτοικοι της Μόριας και των γύρω χωριών που περιέγραψαν τι βιώνουν, ζητώντας να ενισχυθεί η αστυνομική και πυροσβεστική δύναμη, να αποσυμφορηθεί η δομή, να γίνει κλειστό το ΚΥΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα 115 άτομα. 

Οινούσσες

Την ίδια ώρα στις Οινούσσες που πιέζονται από τις προσφυγικές ροές, οι κάτοικοι σχεδίασαν την  τεράστια ελληνική σημαία που βλέπουμε στις φωτογραφίες του Σταύρου Ζαννίκου. Καλύπτει έκταση 1,5 στρέμματος και διακρίνεται ακόμη και από τις ακτές της  Χίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top