Συμφωνία για το Brexit: Πόσο θα επηρεάσει τους Έλληνες

Ποιες οι επιπτώσεις για όσους συναλλάσσονται με βρετανικές εταιρίες

Το θρίλερ με το Brexit φαίνεται να φτάνει στο τέλος του καθώς  η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή» τομή και να συμφωνήσουν για το πώς θα γίνει το «διαζύγιο» στις 31 Οκτωβρίου. 

Τι επιπτώσεις θα έχει όμως αυτό για τους Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία και συνήθως συναλλάσσονται με βρετανικές εταιρίες.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών αγορών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου διευκρίνισε στην Ελένη Τσαγκά πως:

«Είναι μία Συμφωνία Γενικών Αρχών με πολλές ευχές. Ανάμεσα στις ευχές είναι ότι δε θα υπάρξουν καθόλου δασμοί και άλλοι περιορισμοί για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Αυτό είναι πολύ καλό αν ισχύσει για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων αλλά και των φαρμακευτικών προϊόντων για τη Βρετανία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας που είναι μία πολύ σημαντική εισαγωγική αγορά για τις ελληνικές φαρμακευτικές» δήλωσε, ενώ επεσήμανε πως όσον αφορά τις τουριστικές ροές η Συμφωνία αυτή γενικών αρχών και κατευθύνσεων και πολλών ευχών προβλέπει ότι δε θα υπάρξουν περιορισμοί βίζας. Άρα οι τουριστικές επισκέψεις από τη Βρετανία στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στη Βρετανία δε θα επηρεαστούν. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει τίποτα στη Συμφωνία, τίποτα συγκεκριμένο.Ήδη μάλιστα το εθνικιστικό κόμμα της Ιρλανδίας δε θα το ψηφίσει, και δεν ξέρουμε κι αν θα ψηφιστεί στο ίδιο Κοινοβούλιο καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, οι εργατικοί θέλουν να το βάλουν σε δημοψήφισμα.

Τέλος ο κύριος Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών αγορών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου τόνισε πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top