Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να μην εκδοθεί η Ιρανή στη χώρα της

Η 37χρονη ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν αυτήν και την κόρη της

Να μην εκδοθεί η 37χρονη Ιρανή Σαραρέ Καντεμί ζήτησε από τους δικαστές του 6ου Ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι, εάν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η χώρα της, η ζωή της μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Η 37χρονη ζήτησε από τους δικαστές να προστατεύσουν την ίδια και την κόρη της, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της πολιτικό πρόσφυγα που ζητεί προστασία.

Σαραρέ Κχαμεντί: «Αν επιστρέψω στο Ιράν θα με σκοτώσουν»

«Αν παραδοθώ στο καθεστώς, θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα εννιά της» είπε.

Η Ιρανή υποστήριξε ότι συνελήφθη γιατί είχε πολιτική δράση στην πατρίδα της. Η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης  και τις έστελνε σε κανάλια. Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για τη ζωή της στο Ιράν και τη σχέση της με τον σύζυγό της, υποστήριξε ότι αυτός έστειλε τη μητέρα της στη φυλακή για επτά μήνες.

Δείτε την έκκλησή που έκανε μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star (14/10) ώστε να μην εκδοθεί στη χώρα της

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.

«Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών. Στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια τα οποία δικάζουν πολιτικά αδικήματα και αποτελούνται από ιερείς, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά δικαστήρια αποτελούνται μόνο από άντρες».

To Ιράν είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων

Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα εννιά της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.

Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμός, σταύρωση. Εκτός από τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, προβλέπεται και για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. 

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top