«Ναι» υπό όρους στη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους λένε οι φαρμακοποιοί

Τι αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Φαρμακειο

Τη διάθεση 59 Φαρμάκων Υψηλού Κόστους σε μορφή χαπιών που προορίζονται μόνο για ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αλλά υπό όρους.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Πώς θα διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Ποιοι είναι οι τέσσερις όροι των φαρμακοποιών

Με ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως είναι σύμφωνοι με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία, αλλά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που θα συζητηθούν με το Υπουργείο Υγείας.

1)Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε την δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος , το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή».

2)Για τα συγκεκριμένα φάρμακα για δυο κατηγορίες ασθενειών, που θα διατεθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή

3) Απαραίτητη προϋπόθεση διάθεσης αυτών των φαρμάκων είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία

4) Από την έναρξη της διαδικασίας διακόπτεται οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Πώς θα διατίθενται τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα Φαρμακεία

  • Ο ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη  συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top