Κι επίσημα φθινόπωρο από σήμερα: Τι καιρό θα κάνει

Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Από σήμερα μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο με τη φθινοπωρινή ισημερία να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα. 

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Η φθινοπωρινή ισημερία εγκαινιάζει την έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη. 

Κατά τη φθινοπωρινή ισημερία οι ακτίνες του ήλιου τέμνουν κάθετα τον ισημερινό της Γης και η ημέρα με τη νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια. 

Από σήμερα λοιπόν στο βόρειο ημισφαίριο η νύχτα θα μεγαλώνει συνεχώς έως το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. 

Η «ίση μέρα - ίση νύχτα», όταν δηλαδή o Ήλιος φτάνει στα ισημερινά σημεία, συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο Ισημερινό.

Στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό η «ίση μέρα - ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία».

Με βελτιωμένο καιρό ξεκινά το φθινόπωρο

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με συννεφιά κατά τόπους, ενώ η θερμοκρασία θα μείνει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. 

Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. 

Η βελτίωση του καιρού πάντως θα είναι προσωρινή, καθώς από αύριο, Τετάρτη θα σημειωθεί επιδείνωση με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και τα βόρεια. 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο νότιοι μέχρι 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια νότιοι μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις. Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά νότιοι με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top