Φωτιές σε Ζάκυνθο και Λουτράκι: Κάηκαν πάνω από 10.000 στρέμματα

Τι έδειξε η δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών

Φωτιές σε Λουτράκι και Ζάκυνθο

Πάνω από 10.000 στρέμματα κάηκαν μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Λουτράκι και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τη δορυφορική παρακολούθηση των πυρκαγιών από την Υπηρεσία FireHub του Κέντρου Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η καμένη έκταση στη Ζάκυνθο ανέρχεται σε 7.470 στρέμματα, ενώ η αντίστοιχη στο Λουτράκι σε 3.020 στρέμματα.

Τι κάηκε στη Ζάκυνθο

Τα καμένα εδάφη αφορούσαν κυρίως οικοσυστήματα σκληροφυλλικής βλάστησης (θαμνώδη-ποώδη), ελαιόδεντρα και δάσος κωνοφόρων δέντρων, με μικρές ευτυχώς επιπτώσεις σε καλλιέργειες που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα. 

Συγκεκριμένα, η φωτιά κατέκαψε κατά κύριο λόγο 5.800 στρέμματα σκληροφυλλικής βλάστησης (78% της καμένης έκτασης), 890 στρέμματα ελαιόδεντρων (12%) που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος στην περιοχή, καθώς και 610 στρέμματα δάσους κωνοφόρου δέντρων (8% της καμένης έκτασης).

Τι κάηκε στο Λουτράκι

Η καμένη έκταση αφορούσε κυρίως θαμνώδη βλάστηση. Η πυρκαγιά έκαψε 1.690 στρέμματα θαμνώδους βλάστησης (το 56% της συνολικής καμένης γης) και 1.330 στρέμματα σκληροφυλλικής βλάστησης όπως φρύγανα (44%). Ένα μέρος της συγκεκριμένης περιοχής της Ζακύνθου είχε καεί άλλη μια φορά το 2012, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή του Λουτρακίου, που ανήκει στη ζώνη Natura 2000, είχε καεί ξανά το 1986.

Τι είναι η εφαρμογή FireHUB 

  • Προσφέρει την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο
  • Την παρακολούθηση της εξέλιξης του πύρινου μετώπου με νέες παρατηρήσεις κάθε πέντε λεπτά της ώρας και σε χωρική ανάλυση 500 μέτρων
  • Τη μοντελοποίηση και την πρόγνωση της διασποράς του καπνού
  • Την οριοθέτηση των καμένων εκτάσεων μετά την καταστροφή και την αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες πολιτών και στο φυσικό περιβάλλον. Η τελευταία υπηρεσία δίνεται σε ημερήσια βάση με χρήση δορυφορικών δεδομένων μέσης ανάλυσης, σε μια προσπάθεια γρήγορης αποτίμησης της καταστροφής. 
  • Μετά από λίγες ημέρες ακολουθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων με χρήση δορυφορικών δεδομένων υψηλής χωρικής ανάλυσης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top